Македония отбелязва годишнината от депортацията на евреите, иска да признаем вината си

22174
Македония отбелязва годишнината от депортацията на евреите, иска да признаем вината си

Еврейската общност в Македония днес ще отбележи 70 години от депортацията на 7144 евреи от страната, предаде македонската телевизия Алфа. Представители на общността, заедно с представители на правителството, ще положат цветя пред паметника на депортираните евреи в тютюневия комбинат в Скопие. Депортирането на евреите ще бъде отбелязано и в Щип и Битоля, посочва телевизията.

В същото време Обединената македонска диаспора (ОМД) поиска България да се извини за депортацията на евреите от Македония.

Шимон Перес: Спасяването на българските евреи е уникален пример за кураж и съпричастие

Уникален пример за кураж и съпричастие, нарече израелският президент Шимон Перес спасяването на българските евреи по време на Втората с...

„ОМД иска от българското правителство публично да признае, че в резултат на сътрудничеството с Германия по време на Втората световна война, са били депортирани 7144 македонски евреи в концлагера „Треблинка” в Полша (Нацисткият концлагер "Треблинка" в окупираната от Германия Полша)”, се казва в съобщение на ОМД. Те още призовават българското правителство да изпрати официално извинение до македонската еврейска общност.

„България е член на НАТО и ЕС и е длъжна да се примири със своето трагично минало и официално да се извини на македонската еврейска общност”, изтъкват от ОМД.

Телевизията коментира, че „на 11 март 1943 г. Българската армия е арестувала евреите от Битоля и Щип и ги е транспортирала до Тютюневия монопол в Скопие, където два дни били държани без храна и вода. Само няколко души са успели да избягат”.

Надеждата ни е, че сайтът ще даде възможност на всеки, който прочете оригиналните документи от епохата, да изгради сам своето мнение по въпроса за спасението на българските евреи. Това каза доц. д-р Мартин Иванов, председател на ДА "Архиви" по повод новия сайт на агенцията "Еврейската общност в България" - www.archives.bg/jews, предаде БГНЕС.

Македонски протест за Нобелова награда на България за спасяването на евреите

Неправителствената организация „Бриджис” предложи България и българския народ да бъдат номинирани за Нобелова награда за ми...

Амбицията ни е да покажем фактите такива, каквито са оцелели в пожълтелите страници на архивите, добави той. Сайтът е подготвен в рамките на националното отбелязване през 2013 г. на 70-годишнината от спасяването от гибел на 48 398 евреи и Европейската година на гражданите.

На сайта са публикувани 540 документа (4608 дигитални образа) от фондовете на МС, НС, Дирекция на полицията, МВРНЗ, МВнР, Дирекция по вероизповеданията, Комисарството по еврейските въпроси, личните фондове на Димитър Пешев, Христо Пунев и др. в Централния държавен архив. На края на сайта има публикувани и лични истории, които създателите се надяват да обогатят, за което призовават всички притежаващи документи от този период да предоставят в агенция "Архиви", за да бъдат качени на сайта.

"Дебатирайки кой, защо и доколко спасява българските евреи, историци, журналисти и политици често забравят пред колко труден избор са били поставени всички онези, които се обявяват в защита на евреите. От Димитър Пешев, митрополит Стефан и Елин Пелин до членовете на съюзите на писателите, адвокатите и дори фризьорите. Рискувайки своята кариера, а може би и своята сигурност, тези доблестни българи не заглушават гласа на съвестта си. Подобни думи сигурно биха звучали патетично, ако такава смелост бяха проявили и на други места в Европа. В болното време на Втората световна война обаче единствено българите и датчаните поеха риска да спасят своите еврейски общности.

Именно на паметта на тези знайни и незнайни българи е посветен новият сайт на Държавна агенция "Архиви", куриран от Иванка Гезенко. Не се заблуждаваме, че би могъл да даде окончателен отговор на горещо дискутираните днес въпроси. Дали царят, депутатите, Светият синод, Компартията или гражданското общество спасиха евреите? Дали те изобщо бяха спасени или просто някак си оцеляха? Дали бе възможно да бъдат съхранени и 11-те хиляди евреи от т.нар. нови земи във Вардарска Македония и Егейска Тракия?

Включените в сайта писма, протоколи, снимки проследяват съвместното съжителство на българи и евреи от средата на 30-те години на 20. в., очертават културните и социални параметри на тази общност в средата на "другата родина", сочат основните моменти при изграждането на антиеврейското законодателство в България и действията на законодателната и изпълнителната власт при решаването на т. нар. "Еврейски въпрос". Специално внимание разбира се е отделено на протестите на цялата българска общественост в подкрепа на нейните съграждани евреи. Подробно е документирано спасяването на няколкото хиляди евреи от Европа, получили транзитни визи към свободата", каза още Мартин Иванов.

Той добави още, че при втория опит да бъдат депортирани българските евреи през май 1943 година, в София застават да протестират заедно българи и евреи, което е уникално.

Самата Иванка Гезенко обясни своята работа по сайта като един вид поклонение на паметта на своя дядо, който, както и много други българи, е приютил еврейско семейство. Мартин Иванов добави, че около 30 - 32 000 евреи от Европа са спасени през България. При това те са можели да пътуват към целия свят.

"Спасяването от гибел на 48 398 човешки живота е уникално постижение на един достоен народ. Наред с гордост от миналото обаче, то трябва да ни накара да се замислим как днес ние, децата на десетките български праведници на света, възприемаме другите и различните от нас. Дали поставени пред трудния житейски избор на нашите предци бихме имали тяхната сила и смелост?", пита в своята презентация на сайта доц. д-р Мартин Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com