Македония: Спаска пак ни скара с България

13204
Македония: Спаска пак ни скара с България

В Македония отзвукът след реакциите на България по делото срещу Спаска Митрова продължава да набира сили.

Решението на Върховния съд , който отне родителските права на Митрова и го даде на нейния съпруг Воислав Савич, отново разгорещи страстите в България, коментира македонският вестник “Вечер”.

В Македония: "Губещият" Борисов се провали

Изказванията на българския премиер Бойко Борисов за Македония след решението за отнемането на родителските права на Спаска Митрова са ц...

Изданието цитира изявление на българския премиер Бойко Борисов, който заяви, че България няма да коментира решението на съда, но ще бъде стриктна при оценката на критериите за членство на Македония в ЕС.

"Не минава ден или седмица, в която да не получим сигнали или отношение, които българският народ най-малко заслужава. Не коментираме съдебно решение. Но, когато дойде ред да коментираме съдебната ви система, ще я коментираме така, както ние преценим. А ние ще преценим, че тя трябва да е независима, демократична, европейска, толерантна, защитаваща интересите на всички граждани. Ще съдим по европейски критерии", каза Борисов.

Македония трябва да се страхува повече от България, отколкото от Гърция, заяви пък бившият директор на Македонския културно-информационен център в София Стефан Влахов Мицов, предаде скопската телевизия Канал 5.

"Особено трябва да се внимава на българските паспорти, които получават македонците, тъй като това в бъдеще може да има негативни последствия за страната”, заяви още Мицов.

Македония си вкара нов автогол със Спаска Митрова

Поведението на македонските власти спрямо България и българските граждани доведе до тотално изостряне на взаимоотношенията между двете ...

"Утрински весник" пък определя като абсурдно даването на политическо убежище на Митрова от страна на България.

Според авторката на материала, Слободанка Йовановска, "драмата със Спаска Митрова се е превърнала в голяма пречка за отношенията между Македония и България. Освен заплахата от София, че е възможно Митрова да получи политическо убежище в тази съседна страна, което е абсурд, след като вече има български паспорт и тамошно гражданство (кой дава политическо убежище на свои граждани!?), се стигна и до предупреждение, че е възможно делото да приключи в Съда за правата на човека в Страсбург, където в голяма степен се води дипломатическата борба за спорове между България и Македония", отбелязва скопското издание.

"След като българският премиер Бойко Борисов се обяви за компетентен да решава в чии ръце ще бъде по-добро бъдещето на едно дете,... Страсбург изглежда като предпочитано решение за мъглата, която разпространяваше българския политически елит през последните години. А целта е ясна на всички - да се постави вето на приемането на Македония в ЕС", категорична е журналистката.

Проблемът е, че и според оценката на Божидар Димитров, Македония не бърза кой знае колко за приемането й в Съюза, така че подобни заплахи все още продължават да се пускат с половин уста, а евроинтеграцията най-вероятно ще бъде сериозна опция, но на някой бъдещ македонски кабинет".

"Нова ли е тази българска политика или просто отново е "опакована" и има ли драма или само политически фолклор в отношенията между Македония и България", пита се авторката.

"А защо София спори за името, след като първа ни призна? Впечатлението е, че по тези дилеми в София има големи разногласия, преди всичко защото тезите, върху които България смята да изгради ветото си срещу Македония са толкова остарели за съвременна Европа, че самите си поставят спънка по отношение на това, което искат да постигнат", заявява Йовановска.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com