X
 
 

Манолова се обърна към Конституционния съд заради цената на водата

594 0
photo of Манолова се обърна към Конституционния съд заради цената на водата
Снимка: Наси Маркова
Точно както се закани миналата седмица, омбудсманът Мая Манолова внесе жалба срещу текстовете за формирането на единна цена на водата от Закона за ВиК услугите, става ясно от съобщение на пресслужбата на народния защитник.

Според Манолова в случая има нарушение на Конституцията, защото единната цена за една цяла обособена територия не отразява много фактори при формирането на стойността на водата в отделни населени места. Не се държи сметка за инвестицията, за качеството, дали доставката се прави гравитачно или чрез помпи (например Добрич), смята омбудсманът, като уточнява, че всъщност не се вземат предвид действително направените разходи от съответното ВиК, както е било преди 2015 година. За пример тя дава друга част от закона - за цената за отвеждане на отпадъчните води, която може да се определя диференцирано. Такава опция няма за питейната вода.

Откриха уран във водата на две хасковски села

Откриха уран във водата на две хасковски села, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Направените проби в Свирково и Дряново са п...

Достъпът до вода трябва да бъде защитен от закона, намесата по отношение на същия да е наложена от повелителна социална нужда и тя да е пропорционална на преследваната от него цел, казва Манолова.

"В случая, чрез заложеното в чл. 14, ал. 2 от закона правило за определяне на единна цена на обособена територия, подходът на законодателя е неоправдан социално и небалансиран, не отчита обществения интерес и правата на потребителите на услугите и не задоволява изискването за справедливост", пише Манолова в жалбата до КС.

Становището на омбудсмана, изразявано нееднократно, е, че увеличението на цената на водата е несправедливо, защото то не води до подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата. По думите ѝ гражданите спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби и течове, защото потребителите са тези, които плащат сметката.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...