Маргарита Попова връчи наградата "Българка на годината"

5214
 Маргарита Попова връчи наградата "Българка на годината"
Призът отиде при Петя Цанева - основател на първото българско неделно училище в Испания "Св. Иван Рилски" в Мадрид

В навечерието на Деня на жената - 8 март, на официална церемония в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Маргарита Попова връчи наградата "Българка на годината" за 2011 г., съобщиха от пресслужбата на вицепрезидента.

Призът на Държавната агенция за българите в чужбина се връчва за трета поредна година за принос към опазването и развитието на националната и културна идентичност сред българските общности зад граница.

"България ще я има, защото я обичаме, защото работим за нея, защото сме жени. Защото сме българки, защото знаем как да даваме живот, как да го пазим и как да го правим достоен и ценен", с тези думи се обърна вицепрезидентът Маргарита Попова към отличените. "Чест за вас и уважение от името на президента Росен Плевнелиев и от мое име за това, че правите толкова много за България извън пределите на страната ни", подчерта още вицепрезидентът и изрази благодарност за активната им обществена дейност в интерес на сънародниците ни в чужбина.

Призът "Българка на годината" за 2011 година вицепрезидентът Маргарита Попова връчи на Петя Цанева - основател на първото българско неделно училище в Испания "Св. Иван Рилски" в Мадрид. Впоследствие тя подпомага отварянето на още шест филиала на училището в други градове на Испания. Инициира и организира множество форуми за разпространение на българската духовност, традиции и фолклор, както и на благотворителни кампании за деца, лишени от родителски грижи.

За активна професионална и обществена дейност през годината и за цялостно творчество бяха отличени Снежана Симеонова, директор на гимназия "Св. Св.Кирил и Методий" в Димитровград, Сърбия и Мария Пинти - директор на Городненското училище в Болградски район, Одеска област, депутат в Болградския районен съвет.

По-късно днес вицепрезидентът Маргарита Попова ще приеме в кабинета си на "Дондуков" 2 отличените наши сънароднички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com