X
 
 

Медицинските сестри с протестна палатка пред Народното събрание

1264 0
photo of Медицинските сестри с протестна палатка пред Народното събрание
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Медицинските сестри продължават с протеста си. Те настояват за по-високи заплати и достойни условия на труд. Днес протестиращите посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание и раздаваха листовки с актуални въпроси и проблеми в здравеопазването на депутатите. Никой от минаващите край тях обаче не ги покани да влязат в парламента на разговори, съобщи БНР.

Пред медиите Мая Илиева - една от протестиращите медицински сестри, заяви:

Заплата 900 лв. и до 48 дни платен годишен отпуск за училищните медицински сестри в Асеновград

Споразумение за по-добри условия на труд за медицинските сестри в асеновградските училища и детски градини сключиха представители на бр...

"В 8:30 часа ще ги чакаме на врата на Народното събрание всяка сутрин и ще ги изпращаме след работно време с тези листовки. Ще бъдем тук в дните, в които те заседават, и в часовете, в които заседават."

Във времето, когато в парламента не се провеждат заседания, акцията на медицинските специалисти ще бъде на столичните площади "Славейков" и "Света Неделя", където ще раздават листовки, за да информират гражданите за проблемите в здравеопазването и ще отговарят на техните въпроси.

"Защо депутатските заплати са обвързани с минималната работна заплата, а на медицинските специалисти не са мръднали с години. Защо не спазват препоръките на Световната здравна организация и на Еврокомисията по здравеопазване. Знаят ли какво е съсловна организация?" - това са част от въпросите, които се съдържат в листовките за депутатите.

Протестиращите са отправили 10 покани за среща с към премиера Бойко Борисов, но отговор нямат. Затова медицинските сестри настояват за личен диалог с народните представители, за да могат да водят разговор с тях по важните проблеми, а не да бъдат представлявани от Лекарския съюз.

Криза за медицински сестри в яслите, работещите често са пенсионери

Недостиг на медицински персонал за яслите и детските градини. Повечето от заетите медицински сестри са в предпенсионна възраст, а желае...

Очаквано опозицията твърди, че ги подкрепя, но не може да направи много, в същото време депутати от управляващата коалиция - като Валери Симеонов искат предложения на хартия, а не гюрюлтия и медии. Тома Буков от ГЕРБ пък бил работил за по-малко пари и изразил надежда, че медицинските специалисти не участват в предизборната кампания.

Депутатите обаче прехвърлят топката в изпълнителната власт. Премиерът Бойко Борисов вчера се карал на здравния министър Кирил Ананиев - къде са 50-те милиона лева, които бяха отпуснати за увеличаване на заплатите в сектора.

"И аз искам двойно. Кой не иска двойно. Всеки иска двойно. Ние милиарди влагаме в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев - къде са 50-те милиона, които дадохме. А те не са 50, те са 86 млн. Да се оправдава той къде са", коментирал Борисов, пише БНР.

В събота и неделя протестиращите медицински сестри ще раздават листовки на граждани в центъра на София. Медицинските специалисти се заканиха протестът им да продължи, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Медицинските сестри се заканиха да оградят Народното събрание с бинтове (ВИДЕО)

Днес пред Народното събрание медицинските специалисти (медицински сестри, рехабилитатори, фелдшери и др.) от цяла България (Пловдив, Ха...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално