Международен проект ще обезопасява рискови за птиците електропроводи по поречието на река Дунав

2954
Международен проект ще обезопасява рискови за птиците електропроводи по поречието на река Дунав
Снимка: www.birds.bg

С оглед на настоящите климатични и екологични кризи, необходимостта от защита на застрашените диви животни на нашата планета става по-важна от всякога. Една от най-значимите заплахи за дивите птици е смъртността  от токов удар при кацане върху опасни електрически стълбове и сблъсък с проводниците на надземните електропроводи. Противодействието на тази заплаха е цел на проекта LIFE „Danube Free Sky“, представляващ уникален пример за широко транснационално сътрудничество по поречието на река Дунав, която е един от най-важните миграционни коридори, спирка и място за зимуване за много видове птици в Европа. Партньори в проекта са 15 организации от седем държави. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД са партньорите в проекта за страната ни.

Проектът официално стартира на 1 септември с финансовата подкрепа на програма LIFE на Европейския съюз. По време на 5-годишното му изпълнение партньорите по проекта ще работят за прилагането на най-ефикасните решения за смекчаването на основни за птиците заплахи. Поставените цели са свързани с изолирането на повече от 3200 от най-опасните  за птиците електрически стълбове, за да се предотврати смъртността от токов удар, както и с маркиране с дивертори на повече от 245 км от най-рисковите въздушни проводници, за да са по-видими те за птиците в полет.

Европейски дни на птиците – 27 години за мигриращите птици и техните местообитания

За 27-ти пореден път BirdLife International кани хората от Европа, Близкия Изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцият...

Повече от 380 вида птици, много от които са световно застрашени, стават жертва на опасните електропроводи. В районите на проекта са разположени около 2074 км надземни електропроводи от осем смъртоносни за птиците типа. Чрез инсталиране на дивертори и поставянето на изолации в 23 специално защитени зони от Натура 2000 и 8 Орнитологично важни места (ОВМ), проектът всяка година ще предотвратява смъртта на около 2000 индивида от 12 целеви вида птици, които гнездят или зимуват там.

Дейностите на проекта в България предвиждат БДЗП да осъществи полево проучване на най-смъртоносните за птиците надземни електропроводи – средно напрежение (20 kV) по поречието на р. Дунав и в 10 защитени зони от Натура 2000 в Северозападна България. БДЗП ще посочи най-опасните 160 км от тези електропроводи, които след това ще бъдат обезопасени от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, прилагайки най-добрите и съвременни методи. Общо за страната ни в рамките на проекта ще бъдат обезопасени 1200 опасни за птиците електрически стълба и ще бъдат монтирани дивертори на 15 км въздушни проводници.

LIFE проектът „Danube Free Sky“в България ще допълни работата по вече текущия съвместен LIFE проект на ЧЕЗ и БДЗП „Живот за птиците“, по който до момента са обезопасени 459 стълба и са монтирани 138 дивертора в Западна България.

Повече за партньорите на проекта може да научите от краткото видео тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

С изключителна тържественост и почести: Погребаха Цар Фердинанд в София (СНИМКИ и ВИДЕО)

Неоткриваем: Не могат да намерят палавия съдебен инспектор, за да го извикат на изслушване

Екип Синьо на ОББ и ДЗИ направи Витоша по-зелена

Спасиха изгубени туристи в Котленския Балкан

Дългогодишен кадър на NOVA стана продуцент на новините

Безплатни събития за малки и големи бележат началото на „Сцена Централни хали“

Министърът на икономиката поиска оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Важна информация за собствениците на бизнес. Как да избегнат солени глоби от общината до 10 000 лв.

НСИ: Повече чужденци посещават България, отколкото българи пътуват в чужбина

Историци за погребението на Цар Фердинанд: Княжество България и Царство България ще се прегърнат с Република България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com