Мика Зайкова за детските надбавки: В промяната има две положителни крачки и три огромни фала

4764
Мика Зайкова за детските надбавки: В промяната има две положителни крачки и три огромни фала
Снимка: БГНЕС

Самият факт, че между първо и втори четене се правят промени, говори за хаос във фискалната политика. Това каза за предаването пред Радио "Фокус" финансовият експерт Мика Зайкова за Бюджет 2021г. по повод промяната на достъпа до детски надбавки. Първоначалната идея беше те да са за всички семейства с деца, а между първо и второ четене в Закона за държавния бюджет за 2021 година се остави подоходният критерий. Припомняме, че аргументът беше, че така ще има повече пари за полицаите, които протестираха с искане за увеличение на заплатите, заради това, че са на първа линия срещу разпространението на коронавируса у нас.

Промяната в детските надбавки има две крачки в положителна посока и три огромни фала, обясни Мика Зайкова.

Дилема: Детски надбавки за всички или повече пари за полицаи и медици догодина?

Да се запази подоходният критерий за получаване на детски надбавки догодина. Това предлагат депутати от ГЕРБ с промени в бюджета. Мотив...

"В положителна посока е факта, че детски надбавки ще получат семействата, които наистина имат нужда от тях. Най-важното е, че се вдига доходния таван, макар и с малко, но все пак ще има по-голям обхват на деца. Добре е, че се вдигат и самите надбавки, но не е добре, че г-жа Дариткова, която направи предложението, е пропуснала нещо важно. Когато има две деца това е възпроизводство, защото и детските влияят върху демографията, а когато има три деца това е прираст в демографията. Хубаво е да има ръст в детските за трите деца, за да има стимул за демографски прираст. Например детските за три деца за да са по 20 лв. Хубаво е, че се запазват 20-те лева за всяко дете след четири, защото по този начин не се стимулират маргиналните групи, които използват детските и други помощи за издръжка, а не работят", коментира финансовият експерт.

Според Мика Зайкова големият фал е, че се противопостави МВР и увеличението на техните заплати на детските надбавки. "Фал в мотивите на Дариткова е и факта, че увеличението в заплатите на полицаите остава за винаги, а при лекарите увеличенията са само за времето на коронакризата. Не може шеф на водеща политическа партия да каже, че парите за деца ще бъдат дадени на полицаите. Това е контрапродуктивно. Управляващите не знаят какво да правят с парите, с които разполагат", коментира още тя.

Срамно е и увеличението на заплатите на депутатите на фона на всичко това, каза още Зайкова.

Близо 6 500 лева става депутатската заплата, президентът ще получава над 15 000

Калфин: Вместо детски надбавки за всички по-добре детските градини да станат безплатни

„Това, което виждам, са различни видове манипулнации в една система, кояно все повече губи своя смисъл. В една пенсионна система ...

Според нея настоящите управляващи в България нямат капацитет.

Сигнал за разнобой сред управляващите по повод детските надбавки, който може да застраши приемането на Бюджет 2021,  дадоха днес и от ВМРО. 

"Не знам какво се случва, тъй като тази идея – всички деца да получават надбавки, беше една от най-добрите. Някак без да бъде питан никой, група депутати от ГЕРБ си позволиха да пренаредят неща. Категорично няма да подкрепим това – внесли сме поправка да няма подоходен критерий. Това заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов за промяната между двете четения на Закона за държавния бюджет за 2021г. Попитан какво ще стане, ако ГЕРБ иска да наложи поправката, отговорът беше, че не би влязъл в тази риторика. Пари има само за маргиналните слоеве на нацията, възмути се Веселинов и поиска да се вземе за граница средният доход в страната. Тези пари са един от малкото ясни сигнали за подкрепа на раждаемостта, настоя Веселинов пред БНТ. Той добави, че който не иска да получи детски надбавки, попълва заявление и не получава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com