Миньори заплашиха с блокади на магистрали

7338
Миньори заплашиха с блокади на магистрали

Ситуацията във въгледобива е много напрегната и през есента ще се стигне до масови протести с блокиране на магистрали и ключови кръстовища, предупредиха синдикатите. Причината е, че секторът е пред фалит, предприятията работят на загуба и се очакват още съкращения, предаде Стандарт нюз.

„В момента всички въгледобивни предприятия в страната работят на загуба, поради намаленото производството на електроенергия от въглища", обяви председателят на Синдикалната миньорска федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов.

МЗ получава 5 млн.лв. след актуализацията

Около 5 милиона лева се очаква да получи здравното министерство след актуализацията на бюджета, съобщи здравния министър Таня Андреева,...

По думите му това води до увеличаване на риска от трудови злополуки и травматизъм.

Според Топалов до края на годината загубите само в "Мини Марица Изток" ще достигнат 160 млн. лв., а работата без възвращаемост води до липса на средства за подобряване на технологията, както и за здравословни и безопасни условия на труд.

„В регионите, където се намират мините, единственият поминък са самите мини, рискът, който се поема там ,е срещу глада и мизерията", коментира синдикалистът.

По думите му започват процедури на съкращаване на 3500 заети в бранша. По данни на синдиката 80 хил. души са заетите във въгледобива, а миньорите са 18 хил. души.

България втора в Европа по разходи за данъчна бюрокрация

България е на второ място по разходи за данъчна бюрокрация в Европа, сочи проучване на Центъра за социологически науки и изследвания ...

„Ако не се намери вариант въгледобивните предприятия да работят на по-нормален режим, ще фалират", предупреди председателят на миньорската федерация. Той припомни, че цената на електроенергията, произведена от въглища, е в пъти по-ниска от тази, произведена от ВЕИ-тата.

Топалов е на мнение, че „има сценарий за ликвидирането на въгледобива" и предупреди, че очаква до 70% увеличение на електроенергията, ако от микса бъдат извадени всички централи, работещи на въглища и на тяхно място влязат централи, произвеждащи по-скъпа електроенергия.

Протести със сигурност ще има, но от бранша ще изчакат парламентът да започне работа през септември, защото от него зависи изпълнението на исканията им.

Държавната администрация - пълна с "калинки"

В държавната администрация е пълно с "калинки" - този извод, подкрепен с цифри, беше направен от редица министри в сегашното правителст...

"При всички положения протести ще има, ще има блокирани на магистрали, кръстовища и пътища. Ние не искаме да бъдем използвани за политически цели, има ясни и точни, конкретни неща, които искаме. Ние не искаме някой, който предлага да се направи "пиене на кафе" в мините в Перник. Има хора и лобита, които биха искали това да се случи, но ние искаме да оцелеем, искаме работа, заплати и условия и не искаме някой да ни убеждава, че трябва да се свалят тези, за да дойдат онези, искаме проблемите да бъдат решени", заяви още Топалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество