Министър Попов: Справедливата трансформация на въглища, петрол и природен газ означава отказ от тях

1462
Министър Попов: Справедливата трансформация на въглища, петрол и природен газ означава отказ от тях
Снимка: БГНЕС

"От дълги години на климатичната конференция в ООН се води спор дали да се запише отказ или намаляване на петрол, газ и въглища. Най-сетне се стигна до това съгласие."

Това коментира министъра на околната среда и водите Юлиан Попов. Поводът за коментара му - конференцията на ООН, която се проведе в Дубай, успя да събере подписите под обща декларация на 196 държави. Всички те се съгласиха на „справедлива трансформация“ на въглищата, петрола и природния газ. Впечатление направи, че от декларацията отсъстваше думата преход, за сметка именно на израза „справедлива трансформация“.

"В това решение се признава, че светът трябва да върви към отказ, към излизане от фосилните горива. Това е голямо постижение, защото е глобален консенсус", подчерта още Юлиан Попов.

На въпроса дали България ще плаща или ще ни плащат за тази трансформация министърът на околната среда и водите отговори така:

"България е, малко хора го знаят това, но е може би водещата страна в Европейския съюз в изграждането на соларни централи извън границите на собствената си държава. Ние ги изграждаме, финансираме и оперираме в много страни по света".

Още: Отдалечаваме се от въглищата: България получава десетки милиони евро за нови енергийни мрежи

Според него страната ни много е закъсняла с планирането и реализацията на факта, че светът се консолидира около глобалното излизане от фосилните горива.

"Формално датата за излизане от въглищата за България е 2038 година, но мен ако ме питате лично, след 2030 година в България е абсолютно недопустимо да се изгарят въглища".

Според Юлиан Попов проблемът с отпадъците е сериозен и реален, но той е решим. "Няма да има опасни отпадъци, защото това са елементи, които в самото производство не са опасни, няма защо да бъдат опасни и в тяхното рециклиране", категоричен е той.

Още: Екоминистърът: Коства много усилия, за да се стигне до разумно решение за въглищните региони

Като основен акцент в трансформацията министърът на околната среда и водите посочва развитието на много добър пазар за отпадъци. "Когато пазарът за отпадъци обхване всички отпадъци, тогава всички отпадъци ще изчезнат и няма да бъдат проблем", констатира той.

По темата за увеличаването на глобите за големите замърсители на околната среда Юлиан Попов смята,че това решение е трябвало да бъде взето отдавна. "То е направено най-вече във връзка с инфлацията, защото тези глоби не са повишавани от 2011 година. Това е баналното финансово основание да бъдат вдигнати", коментира министърът на околната среда и водите.

"Аз лично ще се боря за вдигане, за по-нататъшно вдигане на глобите, но те трябва да бъдат добре разделени, за да могат да отговарят действително на щетите, които реално замърсителят нанася на околната среда".

Още: Революционно: Плаващи слънчеви панели до екватора решават проблемите с енергията

Свършената работа по отношение на околната среда за шест месеца, Юлиан Попов определи като работа за няколко години, но "както има една песен невъзможното ще отнеме малко повече време".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com