Министър Тодоров приветства участниците в научната конференция по повод 150 години от смъртта на Васил Левски

1459
Министър Тодоров приветства участниците в научната конференция по повод 150 години от смъртта на Васил Левски
Снимка: Министерство на културата

Министърът на културата Найден Тодоров приветства участниците в Научната конференция „150 години безсмъртие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят“, която се провежда днес в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В събитието, организирано от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (ИИстИ-БАН) и СУ „Св. Климент Охридски”, участва и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов. Присъстваха още заместник-ректорът на Алма матер доц. Георги Вълчев, представители на Националния инициативен комитет, студенти, преподаватели и участници в конференцията.

В приветствието си министърът на културата Найден Тодоров посочи, че Левски умира, за да живеем ние, а неговото дело, идеализъм и саможертва са причината днес да сме тук. Според министъра един от най-големите проблеми на съвремието ни е липсата на памет и заради това, докато имаме паметта за Левски, ще имаме бъдеще. Добави, че докато осмисляме неговите идеи за толерантност и свобода - не само на национално, но и на лично ниво, ние ще имаме бъдеще. По думите му днес е времето да се замислим дали живеем, за да умрем или живеем, за да живеят нашите деца и да имат една България, която да ги обича и която да обичат.

Минеков предаде поста на Найден Тодоров:Тук министърът винаги е бил подлаган на изнудване

На кратка церемония по приемственост в Министерството на културата новият министър на културата Найден Тодоров пое поста от досегашния ...

Министър Тодоров благодари на Софийския университет и на Института за исторически изследвания към БАН, защото те спомагат за това да имаме историческа памет, да помним кой е Левски и да можем да продължим неговото дело.

В началото на конференцията доц. Георги Вълчев благодари на Министерството на културата в лицето на министъра и на заместник-министъра, за това, че са намерили време и сили да се справят с много административни тревоги, за да бъде създадена тази програма и да бъде целево финансирана от правителството. Това е знак, че Васил Левски тежи със своето дело, поглед и подвиг, върху обществения живот на България до днес. По думите му във времена, когато сякаш сме изпаднали в политическа безпътица, когато в къси срокове минаваме от избор в избор, без да се намират посоките, без да се очертават тенденциите, които ще определят нашето развитие, си струва да се върнем към делото и личността на Левски. „Трябва да полагаме всички усилия този разказ за хората от онова време да бъде част от съвременния ни живот и да стига до младите поколения“, посочи доц. Вълчев. Той благодари на всички колеги, които се включват в конференцията.

ОЩЕ: Кой е Найден Тодоров - новият служебен министър на културата?

В нея участват утвърдени учени и обещаващи млади специалисти, които ще представят и дискутират различни аспекти от живота и делото на Васил Левски в контекста на европейското политическо мислене през ХIХ в. и на българското националноосвободително движение през 60-те и 70-те години на ХІХ в.

Знаете ли на коя дата е обесен Васил Левски? Отговорът ще ви изненада

Всяка година на 19 февруари пред паметниците на Апостола, съхранили спомена за родолюбивите му дела, хиляди граждани поставят цветя и в...

Научният форум продължи с представянето на доклади.

Събитието е част от Националната програма за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски под патронажа на президента на Република България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com