Министърът на отбраната: Случилото се в Чешнегирово е неприятно недоразумение

5444
Министърът на отбраната: Случилото се в Чешнегирово е неприятно недоразумение
Снимка: ПЦ на Президента

Случаят в Чешнегирово е недоразумение. Инцидентът въпреки това е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който в съботния ден даде извънреден брифинг относно влизането на американски военни по време на учение в цех, докато вътре има работници.

Докато служебният военен министър даваше брифинг за медиите от Посолството на САЩ у нас изпратиха изявление, с което поднесоха извинения на частното предприятие и служителите в сградата.

Посолството на САЩ у нас се извини за инцидента в Чешнегирово

Посолството на САЩ у нас се извини за инцидента отпреди повече от две седмици, при който американски войници нахлуха въоръжени в произв...

Припомняме, че американски войници атакуваха по погрешка производствен цех в Пловдивско и след като го претърсиха и прочистиха, накрая респектираха персонала. Инцидентът, записан от охранителни кaмери, е станал на 11 май, по време на съюзническо учение в Чешнегирово. Сега собственикът и работниците в предприятието се канят да съдят всички отговорни за излязлото извън рамките си учение.

"В този период, в този регион на България се провежда натовско учение, което се казва Swift Response. В него вземат участие почти 2000 военнослужещи от няколко съюзнически държави, над 100 самолета. Учението е много успешно. В рамките на учението се случва инцидент. Очевидно недоразумение, защото съюзнически военнослужещи със задача да прочистят района на десанта излизат извън периметъра на учението. Влизат в цеха, който се вижда на видеоклипа, и търсят противниковите сили, които очевидно не са работещите цивилни граждани, които се виждат на кадрите. Искам да подчертая, че както се вижда от видеоклипа, не е упражнено никакво физическо насилие от страна на съюзническите военнослужещи. Нещо повече - не са използвани никакви групи методи и мерки. Те са наредили на българските граждани да седнат. Аз съм бил на война. Когато се действа във враждебна обстановка, те нареждат на цивилните граждани да легнат на земята, по корем, с ръце на зад врата. Това не се е случило. Въпреки това инцидентът е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски. Затова е наредена проверка", каза министърът.

На въпрос защо за инцидента не е било съобщено, Панайотов уточни, че в министерството не е е имало инфромация за нея. "Очевидно има отговорни лица, които трябва да понесат отговорност. Не е имало укриване на информация, тъй като не е имало докладване на такава.

"Никой не е докладвал на ръководството на Военна полиция и на ръководството на МО", каза той. Самият министър е разбрал за случилото се снощи. Назначена е проверка, която се очаква да приключи в рамките на 3 дни.

Натовски войници нахлули по погрешка въоръжени в цех край Пловдив

Натовски войници нахлули въоръжени до зъби в цех до пловдивското село Чешнегирово и насочили автоматите към работниците с командата "Ле...

За случката се разбра след репортаж на Нова телевизия, която излъчи кадри от няколкото охранителни камери, разположени в цеха. Фабриката, в която става инцидентът, буквално е долепена до военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабно учение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com