Мисия – възможна: щастливо детство за повече деца в България!

2518
Мисия – възможна: щастливо детство за повече деца в България!
Снимка: Деца

„Първите седем години са основополагащи…,“ – неведнъж всеки от нас е чувал този израз. От страна на възрастните хора – по повод непослушните деца, играещи пред блока, или пък от учителите в училище, които работят за изграждането на ценности като добрина, уважение и любезност сред детските редици и обосновават своето старание и усилия.  

През последните години, тези прословути „първи седем“ все повече се свързват освен с възпитанието и с още нещо. Това е ранното детско развитие – в здравословна семейна среда. Редица изследвания доказват, че ефектите на когнитивното стимулиране още в периода между 9 и 24-месечна възраст продължават да се забелязват и след навършване на 17-18 години. Когато такова отсъства, са налице значителни разлики в коефициента на интелигентност, речниковия запас, уменията за четене и разбиране на текст.  

В допълнение, докладът на УНИЦЕФ – “Най – ранните моменти от живота – важни за всяко дете“, посочва, че негативните преживявания в ранното детство могат да окажат влияние върху способността на детето да расте и да учи. Децата се нуждая от стабилност от първите си години, която намалява различията им с друди малчугани на следващ етап, съдействайки за по-лесното вписване в заобикалящата ги среда.  

Задача на всички нас, като отговорни мислещи хора, част от българското общество, е да съдействаме за това повече деца да получат този равен старт, за да растат здрави и пълноценни и да се превърнат в интелигентни хора с гражданска позиция, на следващ етап. Ние вярваме, че целенасочените усилия за подобряване на благосъстоянието на децата, особено на тези в уязвимо положение, още в първите години от развитието им, могат да доведат до промяна към по-добро образование, здраве, продължителност и качество на живота.  

Ранното детство е и приоритет, върху който все по-активно се фокусират и държавните политики. То заляга в основата на Националната здравна стратегия (2021 – 2025 г,), която бе приета от правителството само преди месец. В допълнение, комплексният подход в услугите за децата и техните семейства, вече активно започва да се прилага. Пример за това са интегрираните услуги за детето в област Пловдив.  

В осем общини в региона вече функционира комплексен подход, който обединява и координира различните услуги за деца с увреждания, с трудности в развитието или деца в риск. Постигнатото е дело на екипа на фондация „За Нашите Деца“, а проект по една от оперативните програми на ЕС им помага да наложат добрите практики за координация между здравната, социалната и образователната сфера.  

Това е само едно от начинанията на Фондацията в тази посока. Съвсем скоро предстои да отвори врати и модерен Комплекс за ранно детско развитие в град Пловдив. Първият такъв вече функционира в град София, но този в Пловдив ще бъде не по-малко значим. Той ще бъде изграден на емблематично място – два от етажите на първото сиропиталище в страната – бившия дом „Рада Киркович“. В него специалисти от здравния, образователния и социалния сектор ще обединят своите усилия и експертиза, за да помогнат на повече деца да получат своето щастливото детство, което заслужават.  

Необходими са още 150 000 лева, които вярваме, че можем да съберем заедно. Повярвайте и вие и научете как можете да дарите средства отуук: https://www.detebg.org/bg/plovdiv/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com