X
 
 

Мистификацията като масово оглупяване - също и в България

2135 17
photo of Мистификацията като масово оглупяване - също и в България
Снимка: iStock/Guliver
Уязвими сме за конспиративно мислене, защото традиционно се чувстваме унижени и оскърбени. В България всички сме конспиратори до доказване на противното. Но така държава не се прави, пише проф. Ивайло Дичев в коментар за Deutsche Welle.

Версия 1: Преди 4 години в България пристига деец на руските тайни служби, който трови български бизнесмен с „Новичок“, за да спре експанзията на успешната наша оръжейна промишленост. Българските власти прикриват случая, защото са зависими от Москва.

Наръчник от България: Как да скрием руската връзка?

Представяме ви кратък наръчник за внедрени чекисти в България. Трудът се нарича "Как да скрием руската връзка?" и е вдъхновен от някои ...

Версия 2: Бизнесменът ял салата с повечко пестициди. Всъщност цялата конспирация от случая "Скрипал" насам е дело на британските тайни служби, които отчаяно се мъчат да отвлекат вниманието от катастрофалния Brexit.

На коя ще повярвате зависи, от предварителните Ви нагласи, които търсите да потвърдите. Например, атлантистите са твърдо зад първата, путинистите препращат из социалните си мрежи втората. А защо медиите ни ги подхвърлят преди да е имало сериозно проучване на фактите? Ами тъкмо затова - за да намери всеки каквото търси и да кликне върху съответния линк.

Конспиративните обяснения не са измислица на съвременната епоха. Идеята, че злото непременно има автор, съпъства развитието на цивилизацията. Човек не просто умира - животът му бива отнет от Смъртта с голямата коса; ние не просто се спъваме - дънерът злонамерено ни спъва, заради което бива наказан с хвърляне в огъня. Магията е онази човешка хитрост, която идентифицира скрития автор на злото и го обезсилва.

В предишните епохи обаче конспиративните теории обединяват големи маси хора. Това прави както представата за Ангра Майниу, противник на единния бог в Зороастризма, така и тази за еврейския заговор срещу християнството; както вещиците, които предизвиквали импотенстност у мъжете, така и заговорът на капиталистите срещу работническата класа. Ерата на дигитално-медийното свръхпроизводство добавя едно фрагментиране, ако не пулверизиране на конспиративните сюжети.

Без логическа връзка, само психологическа

Die Welt: Без да е готово, НАТО се впуска в конфронтация с Москва

В какво положение е НАТО през февруари 2019 година, 70 години след основаването си? Независимо от всички свои успехи в обезпечаването н...

Показателен е подходът на изследователите: те вече не ги обследват един по един, а броят колко хора вярват в една, в две, в пет конспиративни теории. Колко са чували за тях. Колко имат аргументи, за да ги приемат или отхвърлят. Във Франция, например, се оказва, че склонност да вярват в 5 конспиративни теории имат привържениците на крайни политически формации - 20% от последователите на Меланшон, 27% и от тези на Льо Пен срещу десетина при центристки настроените избиратели. Откриват се странни връзки между теории, които нямат нищо общо. Например по-голяма вероятност има тези, които мислят, че земята е плоска и властите крият това от нас, да смятат, че следите от реактивните самолети са доказателство, че ни пръскат с химикали, че атентатите на 11 септември са организиран от президента Буш, илюминатите управляват света, а Хитлер все още е жив и пребивава някъде из Родопите. Логическа връзка между тези неща няма, само психологическа.

Друга тенденция е в конспирациите да вярват не толкова слабо образованите, колкото онези, които се чувстват социално онеправдани, губещи. Виждаме го при промяна на политическата ситуация, при която някои небивалици отшумяват и биват замествани от други. Например слухът, че Обама не е роден в САЩ, днес рядко се обсъжда; затова пък разнообразни теории опитват да обяснят оранжевия цвят на сегашния президент Тръмп. С други думи: конспиративните теории са един вид фолклор, чрез който народът се противопоставя на елитите. Което не значи, че някой не ги измисля с пропагандна цел; фолклорното е в това, че авторите биват заличени по един съвсем конспиративен начин. Една от първите успешни манипулации в жанра е слухът, пуснат от КГБ през 80-те, че болестта СПИН е американско биологическо оръжие, изплъзнало се от лабораториите – съветските служби го пускат в малък, неизвестен никому индийски вестник, откъдето, той тръгва по световните медии сам като вирус.

Трудно е да се открие логика в конспиративните теории, и все пак има някои тенденции. Появяват се във време на криза: Макрон организира атентата в Страсбург, за да отвлече вниманието от протестите; Сорос или пък Путин (според политическите предпочитания) пращат бежанци, за да ни заробят, а нашето Министерство на отбраната копае край Царичина в търсене на извънземен андрогин именно в началото на прехода. Пораждат ги често нови явления: когато се появиха, мобилните телефони опасно влияеха на мозъка ни, както няколко десетилетия по-рано беше правила телевизията.

Любопитна е фигурата на демистификатора, който разкрива страшната истина на Facebook страницата си. Понякога сам, чрез логически построения той стига до машинациите на управляващите („може ли да е случайно?“, „кой има интерес?“); в други случай пък просто препраща разкрития, направени от други, което пък показва, че е вътре в мрежата на информираните и смелите. Има и шегобийци, но мрежата често няма чувство за хумор и взима измислиците им на сериозно.

Масово оглупяване и в България

Ето в това живеем

Когато Данте и Вергилий слизат в ада чрез "Божествена комедия", на първата порта към деветте кръга те виждат надписа: "Надежда всяка ту...

България е особено уязвима за конспиративно мислене, защото населението традиционно се чувства унижено и оскърбено, и то далеч отвъд обективната бедност, характерна за страната. Няма легитимен културен център, който да удържа здравия разум; ако другаде новият фолклор атакува медиите и университетите, у нас самите те са възпроизвеждат новия фолклор, та дори националната телевизия откри предаване, озаглавено Новото познание „за мистика, наука и конспиративни теории“. Интелигенцията, разделена между Изтока и Запада, прибягва до конспиративни атаки срещу другия лагер – русофили за едните, западняци за другите. Защото да приписваш лоши черти на враговете е част от всяка човешка битка, а обвинението в конспирации добавя към злия умисъл и неморалност – ние, значи, сме невинни жертви, които не подозират ужасните планове на противника.

В началото на прехода основни политологически понятия в България бяха „сценаристи“ и „кукловоди“. На едно следващо ниво, след простото демистифициране на опонента, идваше разкритието на тоталната конспирация, наречена „синьо-червената мъгла“. Разкритието, че всичко е нагасено и политическата битка е всъщност театър, прави излишно гласуването, протестирането, а защо не живота като цяло. Дали тази мета-конспиративна теория не е също плод на някакъв заговор за приспиване на гражданската ни бдителност? Опасявам се, че тук опасно се доближаваме до параноята.

Оглупяването у нас като че ли по-рядко се отнася до технология (например че Луната е куха и там живеят извънземните, които осеменяват жените ни). БАН трудно може да влезе в ролята на злодейска организация, която тайно си прави опити с нас, нали така? Фантазиите най-често черпят материал от историята, здравето и криминалната хроника.

Полето на миналото е относително безопасно: да разобличиш мита за славянския произход на българите или пък да докажеш, че в Странджа е погребана египетска богиня, не пречи на никого. Да, лъжата, че Сюлейман паша бил евреин, наистина подклажда антисемитизма, но пък историята за предполагаемото убийство на цар Борис не буди особени анти-германски настроения.

Всички сме конспиратори...

Късото съединение на едно ново общество

За да можем да погледнем през призмата на онези млади хора, които са забравили значението на думата обноски, но пък не спират да помнят...

Здравните конспирации могат да нанесат сериозна вреда, когато родителите не ваксинират децата си или когато ни се казва, че епидемията по животните е конспирация на властта, целяща опразване на райони за заселване на мигранти. Понякога обаче са просто политическа пушилка - когато например се разобличава Европа, че ни продава храни с по-малко лешник и мляко, за да ни унижи. Има и лайфстайл-теории около глутена, ГМО, слънчевата вода.

Проф. Ивайло Дичев

Най-вредни ми се виждат конспирациите, които неизменно съпътстват криминалната хроника. В България вече няма такива неща като неразбория или лошо политическо решение – всяко злополучие се приписва на хитро замаскиран мафиот. Не казвам, че няма организирана престъпност, а че когато всичко се слее в една безкрайна конспирация, която разбира се никога не се доказва, съдебната система губи все повече от авторитета си - въображението ни я изпреварва в много обиколки с конструирането на логически връзки и сюжети.

На всекидневно ниво конспиративното мислене поражда нарастваща подозрителност: наместо да тръгнем към другия с доверие, ние предварително сме сигурни, че той непременно крои танствени злодейства. И ако ни убеждават в противното, значи и те са част от големия заговор. Въбоще: всички са конспиратори до доказване на противното. Така държава не се прави.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

17 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  ГЕРБ твърдо и неотклонно върви по пътя на НДСВ, сега вече магистрала, предвождани от Наследника на Дедо Симо Хазарта ! Шайката ГЕРБ направи най-голямата ФАЛШИФИКАЦИЯ преди изборите, партиите извън Маймунарника ще духат супата !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Колонията България 10 Колонията България преди 3 месеца Профил на трол?
  След като нахлу в Министерски съвет, влезе и в БНБ, очакваме посланикът на САЩ да посети ЦИК и да обяви резултатите от изборите . Това не е държава, а колониална кочина ! Бандустан България ...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Втори атентат с папата ! 9 Втори атентат с папата ! преди 3 месеца Профил на трол?
  Разкритията на една миризлива Тиква и на един Павиан : Бизнесменът ял салата с повечко пестициди. Всъщност цялата конспирация от случая "Скрипал" насам е дело на британските тайни служби, които отчаяно се мъчат да отвлекат вниманието от катастрофалния Brexit.
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ами защо Тиквата и Павиана не хапнат от тази рукола, ама повечко ?
  : 0 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  УРА, ура, пак утрепахме Папата ! Този път двамата ВИП лакеи утрепаха и този папа .
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Севар 8 Севар преди 3 месеца Профил на трол?
  Самият Ивайло Дичев винаги е бил жертва на мистификацията, а впоследствие се научи ловко да я управлява. Вероятно не без помощта на грантове..... Като човек е злобен, студен и егоист, а като учен е някъде около нулата .....Ако да си комунист е по-скоро манталитет, то в България същото важи повече, ако се имаш за "десен".
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Симитлиеца 7 Симитлиеца преди 3 месеца Профил на трол?
  ЗОМБИРАНИТЕ ДЕБИЛИ СА В ГЕРП - ПРГАНИЗАЦИЯ ВОДЕНА ОТ ИМБЕЦИЛ И ИДИОТ СЪЕШАВАЩИ СЕ С РОДНИ И ТУРСКИ МАНАФИ.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ами вие в Симитли, защо надлежно обслужвате пИдала ? Неговия гъз да не е банково чекмедже .
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 6 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  Ами ТОЧНО този дичев , където трябва да бъде съден за Говор на Омраза срещу Българският народа/Член*5/. Всъщност той и бандата Соросоиди/ки трябва да бъдат съдени и за действия срещу Българският народ. Да бъдат съдени , защото те са Реални Врагове на Народа. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА Н.Ф. И ПАСТИРА СТОМАНА. ВЪН И СЪД ЗА НПО .
 • Октомври 6.1 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  Какво постигнаха те ? За какво е важна ес/идеята. Към 10111989 макар и тоталитарна /по определение/ Н.Р.Б. имаше всички Белези на Държава. Имаше адекватна армия , милиция , Служби за сигурност. Имаше икономика. Имаше валута на която пишеше , че Банкнотата е обезпечена с всички активи на банката. Да и сме били членки на Варшавският договор и Сив.
  : 1 !
 • Октомври 6.2 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  Понеже Царство България изгоря в руините на В С.В. и на нейно място изникна Н.Р.Б. и тази предателската част /горбачовистите*Ките/ взеха Превес и след 1989 една част активно започнаха да разграждат Държавата насъсквайки идеологически сблъсък между Социализма и битата на 9.09 Българска буржоазия. Те подновиха една приключила война. Така беше в началото на 90 те.
  : 1 !
 • Октомври 6.3 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  И този професор дичев е от НАЙ РЕТРОГРАДНАТА ЧАСТ от тази всъщност КЛИКА 10111989. Пътят към ес и нато. ЕТО РЕЗУЛТАТИТЕ. ИСТОРИЯТА ВИНАГИ СИ Е ПРАВИЛА ГАВРИ С ПРЕДАТЕЛИТЕ/КИТЕ. ЕТО ТЕ СЕГА дичевци , костовци*Ки ..... започват да приличат на онази Буржоазия вкарала ни в 3 Национални Кататсрофи. Но сега е много по сериозно. Тук една Банда градяща Световно правителство иска напълно да разгради Държа виж още ›› вата и ТОВА СА ТЕ.....
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Е, и какво означава всичко това? Всички оглупявате, а ние които поумняваме, няма да ви кажем как да го предотвратите. За сметка на това, ще ви го натякваме. Ега ти логиката! Като кажеш А, кажи и Б! Иначе, всичко е безмислено. Не е достатъчно само да ни обясняваш само колко сме глупави. Покажи колко ти си умен, а тогава ще спорим, ако е нужно!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Е, и какво означава всичко това? Всички оглупявате, а ние които поумняваме, няма да ви кажем как да го предотвратите. За сметка на това, ще ви го натякваме. Ега ти логиката! Като кажеш А, кажи и Б! Иначе, всичко е безмислено. Не е достатъчно само да ни обясняваш само колко сме глупави. Покажи колко ти си умен, а тогава ще спорим, ако е нужно!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • КОЙ винаги ПЛЮЕ против България!!!???? 3 КОЙ винаги ПЛЮЕ против България!!!???? преди 3 месеца Профил на трол?
  проф.Ивайло Дичев - "МРЕЖАТА" – соросоиди, „експерти“ и think tanks (листа)....Тази листа представлява един справочник на „мрежата“ от мозъчни тръстове в България, които са финансирани от чуждестранни структури. Листата отбелязва и чиновниците (актуални и минали) работещи в тях. Какво представляват мозъчните тръстове? Мозъчните тръстове представят себе си като неправителствени организаци виж още ›› и (НПО), чиято декларирана цел е развитието на демокрацията, свободния пазар, гражданското общество, индивидуалните права и т.н. Те претендират да се занимават с научна дейност в областите на политиката, правото, социологията, икономиката и дори културата. Организират срещи и конференции, издават печатни материали, присъстват в медиите, лобират за прокарването на определени закони и самите те пишат законопроекти. Инициативата за създаването им и дейността им се определят изцяло от техните спонсори чрез така наречения „проектен принцип”, т.е. финансират се само угодни на спонсора теми и задачи, които имат малко общо с интересите на гражданите. Както ще видите в последствие, много от служителите в тези НПО участват в по няколко НПО едновременно. Разбира се, за да получават повече финанси. Всички тези хора са представяните постоянно в публичното пространство като един вид модел за подражание, за това което е правилно. Можете да ги видите всекидневно до политици и политически партии, на различни конференции, събрания от културен характер и т.н.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Ей аман от ИЗКУКУРИГАЛИ ПРОФЕСОРИ!!!! 2 Ей аман от ИЗКУКУРИГАЛИ ПРОФЕСОРИ!!!! преди 3 месеца Профил на трол?
  Единият нарече българския народ ДЕБИЛИ!!!!!!!!!!!!А.... Другият прави умозаключение ,че българския народ е масово ОГЛУПЯЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! Аз предлагам да се въведе смъртно наказание за ПРОФЕСОРИ!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално