X
 
 

Британски екип е в България заради Емилиян Гебрев, той твърди, че не го е виждал

1647 10
Британски екип е в България заради Емилиян Гебрев, той твърди, че не го е виждал
Снимка: БГНЕС
Екип от британски следователи е в България, за да проучи дали отравянето на местен търговец на оръжие през 2015 година има връзка с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му миналата година в Солсбъри, пише британският вестник The Guardian след разговор с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

"Има британски екип тук", е потвърдил в интервю за вестника българският премиер Бойко Борисов. "Те провеждат съвместно разследване заедно с българските органи", добавя той.

РИА Новости: България поиска намеса "по братски"

Макар до изборите за Европарламент има повече от три месеца, нещо прекалено много станаха желаещите в Европа, искащи да получат „...

Емилиян Гебрев, собственик на оръжейната компания "Емко", изпадна в кома през април 2015 година заедно със сина си и един от директорите на компанията. И тримата оцеляха, но Гебрев твърди, че е имало опит да бъдат отровени с "Новичок", а случаят така и не беше решен.

През октомври миналата година, след като разговарял с приятел за случая "Скрипал", Гебрев се обърнал към българските прокурори и им е предал резултати от лабораторните тестове от 2015 година, които според него показват, че може да е бил отровен с вещество от семейството на бойните отровни вещества "Новичок", за което британските власти смятат, че е използван срещу Скрипал и дъщеря му.

"В момента, в който чухме думата "Новичок", ние веднага се свързахме с нашите британски партньори по всички законни канали", е заявил Борисов. Той подчерта, че това се е случило "преди няколко месеца".

Интересен факт е, че The Guardian прави интерпретация на пресконференцията на главния прокурор Сотир Цацаров от тази седмица, в която той потвърди за Федотов и гебрев, като интерпретацията е, че Цацаров внушил, че бизнесменът може да е пострадал от хранително натравяне!

Евентуалната връзка между двата случая на отравяне беше поставена във фокуса на вниманието миналата седмица, след като разследващият сайт Bellingcat обяви, че е открил документите за пътуване на предполагаемия агент на ГРУ, който използвал псевдонима Сергей Федотов. Истинското му име е Денис Сереев, макар че това не е потвърдено. Тези документи показвали, че Федотов е бил България по време на отравянето на Гебрев и във Великобритания, когато Скрипал и дъщеря му също бяха отровени в Солсбъри. И в двата случая Федотов е използвал сходни модели на пътуване - не се появява за обратния си полет, след това се връща по друг маршрут.

Симеонов счита, че Гебрев категорично е тровен

Емилиян Гебрев категорично е бил отровен. Това няма никакво съмнение. Това заяви бившият вицепремиер Валери Симеонов в ефира на БНТ. С...

В друго свое разследване Bellingcat заяви, че е разобличил истинската идентичност на Федотов. Използвайки проучвания с отворен код и изтекли бази данни за пътувания, уебсайтът преди няколко месеца обяви, че е разкрил „истинската самоличност“ на други двама агенти на ГРУ, които британските власти издирват във връзка с отравянето на Скрипал. Русия отрече каквото и да било участие в случая. Двамата мъже дадоха интервю за Russia Today - една от сочените за проводници на пропагандата на Кремъл руски медии, в което заявиха, че са били пътуващи търговци на почивка.

Българските власти потвърдиха, че “Федотов” е пътувал три пъти до България през 2015 година, включително по времето, когато Гебрев е бил отровен.

"Цялата информация, която имаме за движението, мястото на престой, партньорствата и контактите, които този човек е имал и за които знаем, са предоставени на британските правоприлагащи и разузнавателни служби", каза Борисов. Той отказа да даде допълнителна информация, позовавайки се на продължаващото разследване.

Борисов отказа да каже дали в британския екип влизат полицаи или представители на разузнавателните агенции. „Да го наречем разследващ екип“, каза той.

Гебрев обаче заяви, че не е бил потърсен от британския разследващ екип, а само бегло е бил разпитан от българските прокурори. "Какъв британски разследващ екип? Чувам го за първи път от вас. Никой друг не се е свързал с мен", каза той.

Плевнелиев срещу Дончев - различни реалности за Гебрев и Русия

Не съм получавал никакви доклади, информации, не е имало дори устни разговори с някой от шефовете на службите за отравянето на собствен...

Бизнесменът заяви, че е сигурен, че е бил отровен, но не може да се сети за причината, поради която е станал цел на руското разузнаване. Лабораторните тестове от 2015 година, които Гебрев сам си е направил предполагат, че е бил отровен с органофосфат, но не е напълно ясно дали дозата е била просто пестицид или веществото е използвано като оръжие.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Земеделски производители стартират събирането на новата реколта рукола!
 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  ПЪТЯТ НА ПАРИТЕ ОТ ВЕНЕЦУЕЛА : Парите са преведени от Венецуелската петролна компания по нейна сметка в NTB New York. Когато разбират, че краварите се готвят да ги блокират, сключват договор за доверително управление с швейцарско адвокатско дружество и парите започват да постъпват по неговата клиентска сметка в една кантонална банка.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Американските лакеи пак хвърлиха България в калта ! Подмазване, лакейство и надупване на куп !
  : 1 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Държавният секретар на САЩ - Помпео (бивш шеф на ЦРУ), призовава страните от Европа да се откажат от Турски поток ! Разбира се, че нашите продажни лакеи вече са се надупили .
 • Анонимен 5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Оръжейният търговец, мършата Гебрев пак изкаля България ! Хайде помияри - ръкопляскайте .
 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  България пак набедена, пак тя горката е виновна, ами щом това донесе Лакеят Цвъко от ЦРУ, не само сме извършили атентата срещу папата, ами се славим и с отравяне със зеленчукова салата на този помияр Гебрев . Копърката - в ролята на българския Шерлок Холмс, или си постила да полегне на мекичко в ГЕРБ .
 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Нашите уж български служби са на къса руска каишка. Играят Троянски кон в Европа. Шенген - през крив макарон! Ами всъщност точно това е им целта и бойната задача от КГБ!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Това е тъпотия 2 Циклопа на Едноокия Невменяем ТЪПАК (Циклоп е единица мярка за тъпотия) !
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Много шум и средства за нищо подлоги !!!!!
 • Пак сме в кюпа ! 1 Пак сме в кюпа ! преди 9 месеца Профил на трол?
  „Магазин за елексири и мръсни номера“ – така наричали помежду си хората от ЦРУ техническия отдел на Управлението. И ето че на България веднага спретнаха някаква история с „българска следа“ – една рукола . Е да не са само някакви Скрипали, пък ние още от папата по подразбиране сме набедени за в батака .
Нагоре