X
 
 

Митрополит Николай: След украинският ще се реши и македонският църковен въпрос

904 2
photo of Митрополит Николай: След украинският ще се реши и македонският църковен въпрос
Снимка: БГНЕС
Не забравяйте, че зад въпроса за автокефалията на църквата в Украйна стои въпросът за статута на църквата в Северна Македония. Както се реши първият, така ще се реши и вторият. Това каза пловдивския митрополит Николай, който миналата седмица открито се противопостави на това да участва в приема в София на делегацията, водена от руския Волоколамския митрополит Иларион, предаде БГНЕС.

"Намирам за изключително обидно български архиереи да бъдат набеждавани, че са проводници на интереси различни от интересите на Светата православна църква и православното изпълнение в България. Винаги в служението си съм се стремял по съвест да отстоявам православната ни вяра и да защитавам достойнството на Българската патриаршия. За жалост, поради насадени комплекси в част от обществото ни, това понякога се оказва доста самотно занимание", казва той по повод на отказа да участва в приема и подчертава: "Уважение ние сме оказвали и оказваме на всеки архиерей от друга поместна православна църква, посетил България. В зависимост от контекста, обаче, понякога прекалената демонстрация на внимание може да бъде контрапродуктивна. Бих казал същото и на нашите събратя от други поместни църкви. Прекаленото внимание, което те демонстративно оказват на някои български митрополити, не прави услуга нито на тези митрополити, нито на БПЦ, нито на съответната друга църква. Политиката "разделяй и владей" е имперска политика, която в църквата прави неприятно впечатление".

Вселенската патриаршия обърна поглед към македонската църква

На последното си заседание Светият синод на Вселенската патриаршия, което се проведе под председателството на Вселенския патриарх Варто...

Митрополит Николай признава, че се притеснява от това, че "във въпросите за автокефалията започнаха да играят роля съображения от политически и геополитически характер, като грижата за спасението на душите и за порядъка в църквата сякаш остава на по-заден план. Ако Руската православна църква беше откликнала на въжделенията на православния народ в Украйна да има своя самостоятелна йерархия и беше дарувала автокефалия, сега щеше да е църква-майка и нямаше да водим този разговор".

Според него "въпроси, като този за автокефалията на църквата в Украйна не можем да затворим зад стените на Светия Синод, дори и да искаме". "Светият Синод ще вземе решение по този и други подобни въпроси, спазвайки правилата на Светата Православна Църква, но дискусията преди това няма как да бъде ограничавана. Тя си върви сред православния народ и е по-добре да участваме активно в нея и дори да я насърчаваме, за да чуем мнението на народа, а и той да чуе мнението на архиереите си. Не забравяйте, че зад въпроса за автокефалията на църквата в Украйна стои въпросът за статута на църквата в Северна Македония. Както се реши първият, така ще се реши и вторият", подчертава пловдивския митрополит Николай.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • българин 1 българин преди 1 месец Профил на трол?
    Голяма фурнаджийска лопата е попчето, обърна палачинката, а дано е уцелил посоката на вятъра, големи маскари са ДС богохулниците от синода, за свети и дума да не става.
  • ИМПЕРИАЛИСТ 1.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
    (Римляни 14.4)
    : 0 !
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...