Мизия поиска удължаване на бедственото положение

11747
Мизия поиска удължаване на бедственото положение
Снимка: БГНЕС

Местната власт в тежко пострадалия след наводнение град Мизия са поискали бедственото положение в населеното място да бъде удължено с още две седмици. Това съобщава БТВ.

Причината е, че месец след наводнението, къщите на хората все още са необитаеми, а фургонното селище не е изградено. Освен еднократните социални помощи от 325 лева, хората все още не са получили пари за ремонт на домовете си.

Само 125 от 600 наводнени къщи в Мизия стават за живеене

Едва 125 къщи от общо 600 наводнени в град Мизия са годни за живеене след почистване и дизенфекция. 103 вече са рухнали или са за събар...

„Без помощ въобще не виждам как може да се оправим, в момента само съпругът ми работи, аз съм безработна, имам син, който ще бъде в 11 клас, той няма вече нищо, нито е компютър, нито са учебници”, коментира една от пострадалите.

В момента по райони хората избират свои представители в обществения съвет, натоварен с разпределянето на паричните дарения, включително и от SMS-и.

„Нашата работа е да направим така, че да няма недоволни, а да бъдат разпределени максимално тези средства, така, както трябва да бъдат, както е справедливо да бъдат”, обясни Ирена Дахлева.

Става дума за няколкостотин хиляди лева, като пострадалите от над 500 къщи в Мизия настояват за ясни правила, в противен случай недоволството ще ескалира, предупредиха хората.

Кметът на Мизия уверява, че учебната година в града ще започне навреме

Няма да допусна да не започне учебната година, въпросът е какво решение ще намерим. До 15-ти септември има цял месец, така че не можем...

Идната седмица се очаква и положителен отговор от централата на Червения кръст и Червения полумесец, който ще даде възможност на хората да получат и ваучери за строителни материали, дезинфектанти и кухненска посуда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com