Мнение: Няма лидер по света, който да се справи с COVID по-зле от Борисов

8581
Мнение: Няма лидер по света, който да се справи с COVID по-зле от Борисов
Снимка: БГНЕС

Да си припомним, един от основните аргументи на Борисов да не подава оставка през юли беше, че, видите ли, нямало кой по-добре от него да се справи с епидемичната криза през есента. Всъщност никой, ама никой политически лидер в света не се справи по-зле. Това написа бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов във Facebook профила си.

"Броят на жертвите от КОВИД-19 през ноември е не по-малко от 8000 души, а през декември със сигурност ще е по-голям. Годишната обща смъртност в страната ще надхвърли 1,8%, което ще е рекорд за последните 100 години. Поне 18000 ще са загубили живота си поради тази епидемия, над 90% от тях - в последните 2 месеца на годината", допълни Томов.

Проф. Мира Кожухарова прогнозира следваща вълна от COVID-19 у нас

"Ще има следваща вълна във всички случаи, защото ние фактически имаме само една вълна, докато в другите страни вече имат изразени две е...

По думите му, на този фон "особено цинично звучат хвалбите, че, видите ли, броят на излекуваните нараствал".

"Броят на оздравелите (повечето от тях реално не са и лекувани) нараства паралелно с нарастването на броя на починалите. В тази ситуация не ми се мисли какво ни чака с тази власт и това състояние на здравната система през започващата зима. Вече се чуват гласове за отлагане на изборите. И да, в това има здрав разум", пише още той.

Публикуваме пълното изявление на Цветозар Томов без редакторска намеса:

Днес Националният оперативен щаб за борба с пандемията за пореден път ще опише една фалшива картина за разпространението на болестта, базирана върху намаления (по неясни причини) с 40% брой на извършваните PCR-тестове и неотчитането на две трети от реалната смъртност в "официалните" данни за смъртността. И ще обясни, че вече има условия за облекчаване на противоепидемичните мерки от първия ден на зимата, в която върлуването на вируса вероятно ще достигне своя връх. А все пак има достатъчно индикации за това, каква е реалната картина.

Заради коронавируса: Сериозен спад в броя на престъпленията у нас

Близо 6000 по-малко са кражбите у нас от началото на 2020 г. до края на ноември. Това сочат данните на МВР, предоставени на „Мони...

Броят на жертвите от КОВИД-19 през ноември е не по-малко от 8000 души, а през декември със сигурност ще е по-голям. Годишната обща смъртност в страната ще надхвърли 1,8%, което ще е рекорд за последните 100 години. Поне 18000 ще са загубили живота си поради тази епидемия, над 90% от тях - в последните 2 месеца на годината. На този фон особено цинично звучат хвалбите, че, видите ли, броят на излекуваните нараствал. Броят на оздравелите (повечето от тях реално не са и лекувани) нараства паралелно с нарастването на броя на починалите. В тази ситуация не ми се мисли какво ни чака с тази власт и това състояние на здравната система през започващата зима. Вече се чуват гласове за отлагане на изборите. И да, в това има здрав разум.

Само че, да си припомним, един от основните аргументи на Борисов да не подава оставка през юли беше, че, видите ли, нямало кой по-добре от него да се справи с епидемичната криза през есента. Всъщност никой, ама никой политически лидер в света не се справи по-зле.

През юли България се движеше на 50-51 място в света със смъртност 6 на милион от населението на двуседмична база. Днес се движи на 1-2 място със смъртност над 270 на милион. Трябва да не си много в ред, за да можеш да се хвалиш с каквото и да е при този катастрофален резултат. И не, работата не е в това, че втората вълна е навсякъде. В повечето засегнати страни смъртността не нарастна рязко. Страните на нашето дередже се броят на пръстите на едната ръка и са все от Балканите. В Средна Европа тежък срив имаше в Белгия и Чехия, но и двете страни взеха бързо мерки и са на път да го преодолеят.

Накратко, щастието да бъдем заобиколени от първата вълна на епидемията (благодарение на което все още не сме световен лидер по общ брой загубени човешки животи) е на път да бъде компенсирано с лихвите от зловещата некадърност на това управление и неговия харизматичен водач.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com