Много бебета са били изоставени през 2014 г.

21734
Много бебета са били изоставени през 2014 г.
Снимка: Thinkstock

"Близо 2000 бебета са изоставени през миналата година”. Информацията съобщи в ефира на Нова телевизия заместник-министъра на младежта и спорта и бивш директор на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

Ако родителите на даденото дете не бъдат открити, първо започват да се търсят близки и роднини. След това се търси вариант с приемни семейства. Крайната опция е настаняване в дом за социални грижи.

Половината от българските деца живеят в бедност или в риск от бедност

Над 50% от децата в България живеят в бедност или в риск от бедност. Това заяви по време на откриването на изложба „Детските прав...

„Проблемите в образованието и ранното отпадане на децата от училище са част от причините за отказване от рожбата. Бедност, нежелана бременност са други причини. Нека да не бъдем като линейки - да се отзоваваме при свършен факт. Трябва да имаме здравни медиатори, които да работят на терен”, категоричен бе Каменов.

От своя страна психолога Елка Налбантова обясни, че честа практика в родилните отделения е ромски майки да изоставят бебета си. Това се прави подпредлог, че отиват да гледат другите си деца и затова оставят новороденото. Обяснено беше, че често се случва майката да се върне в крайна сметка.

Според психолога в махалите трябва да има и по-сериозно медицинско присъствие, тъй като голяма част от майките споделят, че бременността им не е проследявана от лекар. Тя иска социалните помощи да са обвързани с образованието на децата и грижите за самите деца.

Започнали сме реформата, но сме съвсем в началото, изтъкна Налбантова. 8 дома за бебета предстои да бъдат закрити през тази година.

Родители на загинали в катастрофи деца настояват за ефективни присъди на причинилите смърт на пътя

Родители на деца, загинали в катастрофи, настояха в националния пресклуб на БТА, за ефективни присъди на причинилите смърт на пътя. Р...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com