Може България да се размине с поста на генерален секретар на ООН? (ВИДЕО)

5650

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е на трето място след второто предварително гласуване за нов генерален секретар на ООН. Бокова е номинацията на България за челния пост на Организацията на обединените нации.

Второто предварително гласуване в рамките на процедурата за избор на нов генерален секретар на организацията ще се състои в Съвета за сигурност на 5 август, съобщи неговият председател, японският дипломат Коро Бешо.

Първият кръг на изборите беше на 21 юли. Според дипломатически източници, най-голяма подкрепа тогава е получил бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш, следван от експрезидента на Словения Данило Тюрк.

Секретна среща ще намали броя на кандидатите за поста на генералния секретар на ООН

Съветът за сигурност на ООН ще проведе първото предварително гласуване в рамките на изборите за генерален секретар на международната ор...

На трета позиция е била генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Най-лош е бил резултатът на бившия външен министър на Хърватия Весна Пусич, против която са гласували 11 страни. Предполага се, че кандидатите, които имат най-слаба подкрепа, сами ще се оттеглят от състезанието, предаде БНР.

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове.

След това ще се състои официално открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

Ирина Бокова събира подкрепа във Франция за генерален секретар на ООН

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова успя да създаде във Франция възможно най-консенсусния в политически, икономически и конфеси...

За да получи най-високия пост в ООН, кандидатът трябва да събере най-малко девет гласа от Съвета за сигурност, в това число и на всички постоянни членки – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.

Ротационните членове на Съвета, които ще участват в избора на генерален секретар, са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

По-рано председателят на Общото събрание на ООН Моргенс Ликетофт от Дания заяви, че има силно чувство, че международната общност е готова да приеме първата жена генерален секретар. Според него, освен пола, допълнително предимство на кандидатите е и техният произход. Досега Източна Европа е единственият регион, от който не е имало генерален секретар.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...