МОН: Вече има тестове за малките ученици в цялата страна (ВИДЕО)

2787
МОН: Вече има тестове за малките ученици в цялата страна (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Нови 121 000 теста ще бъдат доставени в последните 11 области, които не успяха да получат необходимите им бройки при предишните доставки. Днес те ще бъдат раздадени на училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Плевен, Ловеч, Видин, Монтана, Перник и София-област, съобщиха от МОН.

Там ще се върнат в клас общо 30 979 ученици от I до IV клас, чиито родители са дали съгласие те да бъдат тествани за COVID-19 два пъти в седмицата. Най-много деца отново ще учат присъствено в Стара Загора – 5054 и в Хасково – 4045. Най-малко са желаещите във Видин – 829. Дали занятията ще започнат в понеделник или вторник следващата седмица зависи от готовността на училището и от това дали там ще се гласува на предстоящите избори.

Всичко, което трябва да знаете за тестването на децата в училище

Първоначално обявената дата 4 ноември за връщане на учениците от 1 до 4 клас, след като им бъдат направени неинвазивни тестове вече е 8...

Тестовете са от двата вида, избрани от Министерството на здравеопазването в първата обществена поръчка. 40 000 броя са от типа, който вече се използва в София и в още 12 области на страната. При него децата отделят слюнка в пликче, от което пробата се взима с тампон и се потапя в реактива. С такива тестове ще се изследват учениците в областите Сливен, Видин, Перник и София област.

81 000 от пристигналите тестове са от втория вид, при който децата дават слюнчен секрет през пластмасова фунийка, прикрепена към контейнер. Те са доставени от фирмата, която преди няколко дни беше обявена за изчезнала. Тези тестове ще бъдат разпределени в училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Плевен, Ловеч и Монтана.

Според министър-председателя Стефан Янев задължителното тестване за коронавирус за връщане в училище е абсолютна необходимост. Той посочи, че до края на деня ще има достатъчно тестове да се покрие цялата страна за учениците от I до IV клас, а до понеделник-вторник (15-16 октомври) - достатъчно тестове за връщане на учениците от V до VIII клас. Служебният премиер каза и, че в понеделник ще се учи в училищата, където не е имало изборни секции и има готовност за тестване - за I - IV клас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com