МОСВ изплати 223 000 лева обезщетения за нанесени щети от кафява мечка

13088
МОСВ изплати 223 000 лева обезщетения за нанесени щети от кафява мечка
Снимка: Pixabay

От началото на тази година Министерството на околната среда и водите е изплатило 223 000 лева обезщетения за нанесени щети от вида кафява мечка. До началото на септември 2021 г. са изплатени около 128 000 лв.

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов възобнови плащането и вчера са преведени около 95 000 лева. За тази година нанесените щетите са рекорден брой. До момента в Министерството са постъпили предложения за 160 обезщетения, като все още има преписки, които са в процес на обработка. За сравнение през 2020 година има подадени общо 128 заявления за обезщетения за около 105 000 лв.

За първи път МОСВ осигурява 47 млн. лв. за борба с мръсния въздух

МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух. Това заяви заместник министър-председателят по клима...

Големият брой набези се дължи основно на липсата на храна в горите и навлизането на човека, включително с МПС-та в естествените местообитания на мечката, както и на климатичните промени. Нанесените щети са предимно върху селскостопански животни и продукция и пчелини.

„Запазване на биоразнообразието в България е един от основните ми приоритети“ заяви министър Борислав Сандов. Той изтъкна, че изплащането на обезщетения е един от най-добрите механизми за намаляване на конфликта мечка-човек и в този смисъл е пряка консервационна мярка за опазване на вида. Основната заплаха за кафявите мечки идват от бракониерството, но все пак през последните години популацията на вида е относително устойчива.

Щетите от кафява мечка се изплащат на основание Закона за лова и опазване на дивеча. Тази добра практика се прилага от МОСВ от 2003 г.

Около 90-95% от щетите са на територията на РИОСВ Смолян. Това е така от една страна защото в Родопите е концентрирана най-голямата част от популацията на кафява мечка, а от друга страна - регионът се характеризира със относително малко население, обитаващо села и махали в планината, съответно местообитанието на мечките и хората е споделено. Това неминуемо води до конфликт и ако той не бъде намален, ще доведе до бракониерство.

МОСВ обяви два случая на нарушен обществен интерес след проверка на язовири

Две последователни проверки на язовири установиха, че при извършвани дейности в чашата на язовира са нарушени обществени интереси по см...

Сигналите се получават от различни институции, горските и ловни стопанства, РИОСВ, национални паркове, общините, полицията и телефон 112. Щетите се изплащат въз основа на изготвен от Комисия протокол за установяване на щетата, като оценката на щети се определя на база пазарните цени в конкретния район.

Кафявата мечка е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Европейската директива за опазване на местообитанията (Директива 92/43) изисква строга защита на вида, който е включен и в конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com