МРРБ: Дадени са ЕГН на над 19 000 български деца, родени в чужбина

11346
МРРБ: Дадени са ЕГН на над 19 000 български деца, родени в чужбина
Снимка: БГНЕС

Само през последната една година (от м. май 2014 г. до м. май 2015 г.) са дадени ЕГН на над 19 000 български деца, родени в чужбина, на които са съставени актове за раждане в България и същите са вписани в регистъра на населението – Национална база данни "Население". Това се казва в позиция на МРРБ, разпространена от пресцентъра на министерството.

От тях около 12 000 са вписани без бащино име (съгласно издадените в чужбина документи за раждане). По данни от общинските администрации минимален е интересът и в изключително редки случаи родителите са консултирани относно бащино име на детето им, когато такова липсва в чуждия документ.

Актове за раждане на български граждани, родени в чужбина, се съставят в Република България въз основа на получен препис от чуждестранния акт за раждане, като данните в българския акт за раждане се вписват без изменение така, както са в чуждия документ. Законът не предвижда добавяне на бащино име при регистриране на раждането в страната, ако такова липсва в чуждия документ. Задължение за вписване с три имена (собствено, бащино и фамилно) в акта за раждане е регламентирано единствено за родените в Република България български граждани.

Не са редки случаите, в които при раждането си в чужбина български граждани същевременно придобиват и друго гражданство. Вписването им с други имена (добавяне на бащино име) създава самоличност, различна от тази в другата държава, чийто гражданин е лицето, а това от своя страна би създало затруднения на самите тях при легитимирането им извън Република България.

Законът за гражданската регистрация (ЗГР) гарантира вписване на данните от гражданската регистрация по начина, по които те са се случили извън Република България, тъй като засилената през последните години мобилност на гражданите (обучение, работа, сключване на граждански брак и др.) предполага същите да могат да получават извлечения от актовете си за раждане (от държавата, където те са родени и от Република България), в които името им е записано по един и същи начин. В случай, че лицата притежават български документи (за самоличност, акт за раждане и др.) в които са записани с различни имена, същите следва пред чуждестранните органи да представят и удостоверение за идентичност на име. Добавянето на бащино име при съставяне на акт за раждане, когато същото липсва в чуждестранния акт, би създало затруднения за самите лица.

Актовете за гражданско състояние се съставят от длъжностни лица по гражданско състояние. Такива са кметът на общината, както и кметовете на кметствата, кметските наместници и длъжностни лица от общинската администрация, на които с писмена заповед кметът е възложил да изпълняват тази функция. Отговорността за гражданската регистрация на територията на общината е на кметът.

От МРРБ уведомяват, че ГД ГРАО не е въвеждала нова административна практика в противоречие със закона и при изпълнение на задълженията си по чл. 113, ал. 2 от ЗГР за методическо ръководство, винаги е давала указания за стриктно спазване от общинските служители на законовите изисквания при изпълнение на дейностите, свързани с гражданската регистрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com