МВР: Площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново се изграждат за евентуална мигрантска криза

1025
МВР: Площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново се изграждат за евентуална мигрантска криза
Снимка: actualno.com/Ива Иванова

Площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново се изграждат за евентуална мигрантска криза. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинг, на който беше представен годишен отчет на Главна дирекция „Гранична полиция", във връзка с изграждането на кризисни центрове на територията на общините Любимец, Елхово и Малко Търново.

„По отношение на справяне с тази криза, България е важна граница на ЕС и ЕК отпусна 160 млн. евро, които са за тази цел. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисни центрове. Уточнявам, че става въпрос за кризисни центрове и готовност за взаимодействие при кризи с миграционен натиск. Това, че ние сме овладели натиска по българо-турска граница и по зелената граница с Гърция, не означава, че в световен мащаб тази заплаха е отпаднала. Знаете колко бежанци и нелегални мигранти има в Турция. Площадките се изграждат със средства на ЕС, с тази помощ. Процедурата е открита“, отбеляза той.

Засилва се напрежението на остров Самос с пристигането на нови мигранти

Подобряването на времето е съпроводено от увеличаване на пристигащите бежанци и мигранти без документи по егейските острови по море от ...

„Дали ще приемаме мигранти от Западна Европа, категорично мога да кажа, че в участието ми в Съвет по вътрешни работи и правосъдие, това е една от основните теми, защото към момента действа регламентът Дъблин, но се работи по общо решение за политиката на убежище на ЕС. В това общо решение се обсъждат 7 акта и нашата позиция, която е твърдо отстоявана и съвпада с държавите в нашата ситуация, като Малта, Гърция, Кипър и Италия, които имат проблем с първа граница, е категорично да се приеме общоевропейско решение - пакет, за да гарантираме на страната ни при евентуална криза отговорностите, които имаме и това, което ще свършим за страните в ЕС ще имаме съответна солидарност от страните, които не са в първа линия“, обясни Маринов.

„Аз съм изразил позицията на МВР, лично премиерът проведе разговор миналия петък, преди да тръгне за командировка в САЩ с министъра на вътрешните работи на Германия, като също категорично заяви, че България държи тази позиция и искаме да гарантираме сигурността на българските граждани“, припомни той. Министър Маринов се обърна към всички политици и ги призова да проверят България каква позиция заема. Предлагам да не се играе със страховете на хората. Наистина това е проблем, за който ние много малко можем да влияем в световен план. Когато ни дойде на границата ние трябва да сме готови за решаване. Искам да убедя хората, че мислим за тяхната сигурност и не искаме да допуснем кризата през 2014 и 2015 г. Тези площадки се изграждат за евентуална криза“, увери той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com