МЗ и РЗИ ще обжалват решението на съда неваксинирано дете да ходи на детска градина

3798
МЗ и РЗИ ще обжалват решението на съда неваксинирано дете да ходи на детска градина
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в гр. Сливен ще обжалват на следваща инстанция решението на Административния съд в гр. Сливен по жалбата на Венелина и Евгений Янакиеви за установяване на дискриминация по признак "лично положение", създадена от недопускането на тяхното дете Николай Янакиев до детска градина поради липса на задължителните за възрастта му имунизации съгласно Имунизационния календар на страната.

МЗ и РЗИ-Сливен са ответна страна в производствата пред Комисията за защита от дискриминация и Административния съд в гр. Сливен.

Защо в България няма Фонд за обезщетение при нежелана реакция от ваксина? (ВИДЕО)

"Филип се роди в 7-я месец. Беше едно мъничко бебенце, което веднага бше проплакало. Развиваше се нормално за връстниците си и много бъ...

Министерството на здравеопазването ще извърши подробен анализ на мотивите на съда и ще обжалва решението в законоустановения срок, след като същото бъде връчено на ведомството по надлежния ред, информираха от министерството.

Припомняме, че става въпрос за едно от децата на известния в Сливен отец Евгений Янакиев. Административният съд в Сливен счита, че недопускането му на градина представлява дискриминация, пише в. "Сега" в днешния си брой. Тепърва обаче ще трябва да бъде чуто и мнението на Върховния административен съд (ВАС). Отецът е известен като противник на ваксините, защото седмото му дете е получило пристъп на паника при поставянето на ваксина срещу морбили и има проблеми с говора.

През 2018 година РЗИ Сливен отказва достъп до градина на едно от общо деветте деца на отеца, тъй като родителите му отказват да го ваксинират. Не получават и детски помощи за момчето и за една от сестрите му, която също не е имунизирана. Бащата и майката се жалват в Комисията за защита от дискриминация, че детето няма достъп до социален контакт с връстниците си и до професионални педагози. Те считат за "неправилен, немотивиран и повърхностен извода на РЗИ - Сливен, че "неваксинираните деца са изложени на риск от заболяване и поставят в риск ваксинираните поради създаване на условия за понижаване на колективния имунитет". Според тях опасни са само тези, които са болни в момента, а не ако евентуално се разболеят в бъдеще. Освен това задължителни ваксини има само за записване в градини и ясли, но не и в училище, тъй като по конституция началното образование е задължително.

Комисията обаче решава, че дискриминация няма. Не се ограничава правото на детето на образование, защото посещаването на градина не е задължително, "нормативно установеното задължение определени лица да подлежат на задължителна имунизация е в съответствие и с други основни човешки права - на живот, на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи", т.е. че така се предвижда превантивна защита на децата от заразни болести, смята КЗД. Затова и има ограничения при прилагането на законодателството за защита на правата на човека - когато става дума за защита на здравето или правата и свободите на другите, мотивират от комисията решението си, че дискриминация няма. В края на миналия месец обаче Административен съд-Сливен отменя решението на КЗД. Основният мотив е, че законодателството дава възможност на градина и ясла да ходят и деца, които не са ваксинирани по медицински причини и имат трайни противопоказания.

На първа инстанция: Дете без ваксини може да ходи на детска градина

По закон в България деца могат да ходят в обществени ясли и детски градини само ако имат необходимите имунизации. Решение на първа инст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 6 май 2024 г.

Отиде си председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева

"Голямото пътуване": Адски задръствания при магистрала "Струма"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com