МЗХ отговори на БСП - заповедите за умъртвяване на животни са законни

1927
МЗХ отговори на БСП - заповедите за умъртвяване на животни са законни
Снимка: БГНЕС

Заповедите на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев за обявяване на чумата по дребните преживни животни са законосъобразни. Това се посочва в съобщение на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХ) във връзка с появили се твърдения на БСП от по-рано днес, че заповедите и мерките са незаконни.

От министерството уточняват, че заповедите на Илиев са издадени на основание на няколко члена от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

СДС отново поиска оставката на шефа на БАБХ

Няма доверие в институциите, на първо място в институцията БАБХ и по тази причина ние искаме оставката на изпълнителния директор Дамян ...

Съгласно текстовете от закона БАБХ прилага мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на някои особено опасни заразни болести, посочени в заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Заповедта на министъра по този член, в която са посочени тези особено опасни заразни болести, сред които е и чумата по дребните преживни животни, е с номер РД 09-641/06.07.2006 г., посочват от министерството.

Съгласно чл. 50, ал. 1 от ЗВД "Болестите по чл. 47, ал. 1, възникнали в страната, подлежат на задължително обявяване и регистрация от изпълнителния директор на БАБХ. Съгласно ал. 2 на същия член "Мерките се налагат със заповед на изпълнителния директор на БАБХ и включват умъртвяване на животни, забрани за придвижване на хора, животни, суровини и храни от животински произход, фуражни суровини, комбинирани фуражи и др. предмети, чрез които могат да бъдат пренесени заразни причинители."

Съгласно чл. 126, ал. 1 от ЗВД "При поява на заразна болест изпълнителният директор на БАБХ издава заповед, с която определя мерките за ограничаване и ликвидиране на болестта."

Заповедите на министъра на земеделието, храните и горите се издават на основание чл. 126, ал. 2 от ЗВД, съгласно която "При особено опасни заразни болести, включително болестите по чл. 47, ал. 1, чието разпространение може да причини значителни икономически загуби, мерките по ал. 1 се въвеждат на част от територията или на цялата територия на страната по предложение на изпълнителния директор на БАБХ със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, съгласувана с министъра на вътрешните работи.

Протести в Ямболско спряха екипите на БАБХ

Ветеринарните екипи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са изтеглени към момента от селата Шарково и Крайново. Прич...

Именно на това основание заради разрастването на огнищата с чума и по предложение на изпълнителния директор на БАБХ е издадена Заповед номер РД 09-647/16.07.2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, с която се въвеждат превантивни мерки на територията на цялата страна, посочват от МЗХ.

По повод твърденията, че трябва да бъде създаден Централен епизоотичен съвет, юристите са категорични, че това се налага само в случаи на заразни болести по животните, които засягат пряко здравето на човека. В случая заболяването чума по дребните преживни животни не е зооноза, тоест не се предава на човека и не е опасно за здравето му, но би могло да причини големи икономически загуби, уточняват от министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com