МЗХ: Производството на тютюн ще се извършва само чрез договори, които ще са задължителни

4200
МЗХ: Производството на тютюн ще се извършва само чрез договори, които ще са задължителни
Снимка: Pixabay

Производството на тютюн в страната ще се извършва само чрез договори между производители и оператори на пазара, които ще са задължителни.

Това е една от промените, залегнали в Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ), съобщи на Кръгла маса в Пловдив Георги Ралчев, началник отдел „Мониторинг на пазара на зърно“ в дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ в МЗХ, предаде „Фокус”.

Законът вече е обнародван.

По думите на Ралчев, тази промяна е изключително важна и не води до никакви тежнения от страна на държавата към производителите.

Срокът за подписването на договорите между тютюнопроизводителите и операторите на пазара е 31 март. Тъй като законът е закъснял значително, със заповед на министъра този срок може да бъде удължен до два месеца, в случай на необходимост.

В Закона се въвеждат за първи път правните основания към договорите и индивидуализиране на договорите към ползването на земеделската земя при производството на тютюн.

„За първа година експериментално е въведено да не се изисква такова правно основание за земя до 5 дка, за да сме максимално близко до реалността във сектора”, каза Ралчев. Тютюн ще се изкупува само от оператори, вписани в регистъра, които разполагат с подходящите мощности и които поемат ангажимент към тютюнопроизводителите да изкупят продукцията им от страната. Тепърва в заповед ще бъде разписан текст, който да персонализира тази информация, като никъде в закона не се споменава, че тези мощности и складове трябва да бъдат само на територията на страната, посочи Ралчев. Те може да бъдат и на територията на други държави.

Гледаме с надежда към Виетнам за изкупуването на тютюн

България ще подкрепи всеки един оператор от Виетнам, който иска да изкупува тютюн. Това заяви министърът на земеделието и храните Дес...

Волята на държавата е да се създаде баланс при тютюна - да се знае и да се персонализира информацията за влизане в този регистър на фирмите, които имат право да изкупуват тютюн. До 30 декември те трябва за заявят какви количества тютюн смятат да изкупят на територията на страната. По този начин МЗХ ще знае приблизително какъв е търговският интерес и намерението на операторите на пазара.

„Тази година това съвпадение го нямаше, затова сме в тази ситуация”, посочи Ралчев.

Очаква се до началото на следващата изкупна кампания да бъде постигнат този баланс, като е ясен какъв е търговският интерес и колко договора са сключени. „В момента това се знае, но не е в режим на регистрация”, каза още Ралчев. Чрез новия закон това ще бъде регистрирано, проследено и контролирано.

Регистърът вече е готов, тази седмица са изпратени указания до всички. От средата на следващата седмица ще започне регистрирането на договорите и вкарването на индивидуалните данни на фирмите в регистъра. Засега няма въведено изискване в Закона за една площ да се сключва само един договор. При площ на имоти, които позволяват това, може да бъдат сключвани по няколко договора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com