Н. Младенов: Няма да сочим виновник предварително

3952
Н. Младенов: Няма да сочим виновник предварително

Въпреки официалната израелска позиция, че Хизбула стои зад атентата в Бургас, България няма да сочи виновник преди да е приключило разследването. Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел, където ще представи информация за последните събития пред Съвета по външни работи, а по-късно ще има среща и с израелския си колега, предаде Стандарт нюз.

Израелският външен министър е в Брюксел, за да постави отново искането на страната си групировката Хизбула да бъде включена в списъка на терористичните организации. Българският външен министър обаче каза, че ще се въздържа от коментар по този въпрос, докато не приключи разследването. Дотогава България няма да сочи Хизбула и като отговорна за терористичния акт.

Терористичните организации внимателно следели ситуацията в България

Терористичните организации много внимателно следят ситуацията в България, те имат източници на място. Това заяви Мохамед Халаф, корес...

Докато не приключи нашето разследване, ние няма да посочваме с пръст никой виновник, в крайна сметка разследването в България се извършва от българските власти, със съдействието, разбира се, на израелските им колеги. Вече се включи в работата на българските групи и Европол. Първият ни приоритет в момента е да установим движението на предполагаемия самоубийствен атентатор, за да може да се установят всички връзки, които най-вероятно ще стигнат отвъд нашата държава, каза Младенов, цитиран от БНР.

Николай Младенов допълни, че ще информира колегите си от останалите страни от Европейския съюз за развитието на събитията и че по-късно днес очаква изявление по темата на върховния представител за външната политика Катрин Аштън. На въпрос как терористичният акт у нас се вписва в растящото напрежение между Сирия и Израел заради Хизбула, Николай Младенов отговори, че това, което се случи в България, няма нищо общо със случващото се в Сирия. Това е атака срещу израелските граждани, израелските интереси, каквито атаки е имало неведнъж не само в нашия регион, но и в много далечни краища на света, посочи Младенов.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com