Над 1200 деца от домове са намерили ново семейство през последната година

5550
Над 1200 деца от домове са намерили ново семейство през последната година

Повече от 1200 деца от институции са били осиновени през последните дванадесет месеца. Близо 1600 пък в момента живеят при приемни родители. Това заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, цитиран от БГНЕС.

Според данните на ДАЗД за четири години децата в институции в България са намалели с 3000, като в момента броят им е 4000. Предвижда се през 2013 и 2014 г. 1600 деца и младежи с увреждания да бъдат изведени от домовете. Те ще бъдат настанени в 149 центъра за настаняване от семеен тип и 36 защитени жилища.

Бъдещето на 2000 деца от домове е застрашено от план на правителството, казват експерти

Бъдещето на над 2000 деца от различни домове ще бъде сериозно застрашено, ако Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) бъ...

От агенцията отчитат като положителна тенденция, че не само расте броят на приемните семейства, а и вече в едно семейство има по няколко деца. Увеличават се и случаите на директно настаняване на бебета от родилното направо в приемни семейства, нарастват и осиновяванията от такива семейства. В ДАЗД се надяват все повече деца да отиват директно при приемни родители вместо в институции, като по този начин постепенно да се затворят домовете.

"Процесът на деинституционализация не е само в закриването на домовете, хората от системата също трябва да са убедени в реформата. Трябва да има и достатъчен брой съпътстващи социални услуги за тези деца. Иначе има реална опасност да се създават все повече центрове за настаняване от семеен тип, където ще се окаже, че децата просто сменят една сграда с друга, по-хубава, но остават затворени вътре и не се интегрират", коментира Калин Каменов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com