Над 64 % е загубата на вода във Варна и областта

10781
Над  64 % е загубата на вода във Варна и областта
Снимка: Thinkstock

64 % е загубата на вода по мрежата на ВиК – Варна според официалните данни, съобщи Петел.

Те обаче може и да не са съвсем точни, защото самата методика, по която се отчита разхищението е сложна, каза управителят на дружеството Валентин Вълканов. Възможно е загубите да са с 10 – 12 % по-големи, защото потреблението на вода се измерва със стари водомери, които отчитат по-малко, обясни той.

Варна е лидер в областта на доброволчеството у нас

Варна е водеща в България в създаването на условия за рaзвитие на доброволчеството, съобщи Община Варна. Това стана ясно по време на к...

Друг проблем при отчитането на водата е достъпа на инкасаторите, който не винаги е възможен. „Хората са свикнали да следят сами потреблението на вода и когато за някой месец имат 3-4 кубика повече, пишат жалби“, каза още управителят на ВиК – Варна.

От друга страна, дружеството води около 1700 дела срещу длъжници, които се опитват да се скрият с надеждата, че задълженията им ще изчезнат по давност. По-голямата част от тези дела се печелят от ВиК, освен когато в отчитането има някакви формални пропуски, каза Вълканов.

Метеорологичните условия сериозно влияят на броя на авриите, коментира той. Редуването на топло и студено време се отразява на почвата и съответно на водопреносната мрежа. Подмяната на старата инфраструктура обаче зависи от инвестициите на общините, а ВиК е аварийно дружество, уточни управителят му.

Вълканов каза също, че аномалии в работа на варненското водно дружество няма, а финансовият резултат от работата му за 2013-а е положителен, макар да не се знае още колко точно е печалбата.  

Три района във Варна остават без вода заради авария

Три района във Варна остават без вода, поради авария, съобщи Агенция Фокус. Без вода днес, 19-ти февруари, ще бъде ж.к. „Комфуто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...