Над 80 000 българи са с невалидни лични карти

6926
Над 80 000 българи са с невалидни лични карти

Към момента 83 000 българи са с невалидни лични карти, като този брой обхваща неподменените документи през 2010, 2011, 2012 и 2013 г. Това заяви пред „Фокус” Мария Костадинова, директор „Български документи за самоличност” в МВР. По думите й обаче има положителна тенденция – миналата година по това време хората с нередовни документи са били 150 000.

В срок от един месец след изтичане на валидността на личната карта, гражданите трябва да подадат заявление за преиздаване. Санкциите за невалиден документ са между 20 и 150 лв. и колкото по-голямо е забавянето, толкова по-голяма е вероятността за по-солена глоба, добави Костадинова.

По данни на МВР през юли са били издадени повече документи за самоличност, отколкото през който и да е друг месец от началото на годината. Това е така, защото през летния сезон много емигранти се прибират у нас и използват възможността да подновят личните си карти.

Оказва се също, че една четвърт от лицата на 14 години все още не са си изкарали документ за самоличност. Според Костадинова причината е, че много хора още смятат, че първият документ за самоличност се издава на 16 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com