Над 900 са осъдените на затвор, които са на свобода

1294
Над 900 са осъдените на затвор, които са на свобода
Снимка: БГНЕС

Над 900 лица, осъдени с лишаване от свобода, остават неиздирени. Трима от тях са с доживотна присъда, а около 50-на са осъдени на 10 и повече години затвор. Това показват окончателните резултати от проверката на прокуратурата.

Тя бе назначена през януари след като се разбра, че шесторният убиец от Нови Искър Росен Ангелов е бил с влязла в сила присъда, но не е бил издирен от МВР в продължение на повече от девет години. Главният прокурор Сотир Цацаров пък предложи да се създаде публичен сайт, на който да бъде качена цялата информация за всички лица, обявени за издирване.

Двамата избягали затворници най-вероятно още са в България

Опасните престъпници, които преди три дни избягаха от Централния софийски затвор, все още са в България. Поне това е основната версия, ...

Общо 925 лица, осъдени на затвор, се укриват и до днес. По информация на главния прокурор около 700 от тях вероятно са в чужбина. Други пък са издирени, но се оказало, че вече излежават присъди в чужди затвори. Според Цацаров една от причините за бавенето е липсата на възможност за употреба на СРС, както и на информация от мобилните оператори.

"Не мога да не направя извода, че ефективността от оперативно-издирвателни мероприятия на територията на страната е ниска. Трудностите произтичат най-вече от липса на възможности за използване на СРС-та, а също и за проследяване и анализиране на информацията от мобилните оператори", коментира той.

След извършената проверка вече е създаден и електронен регистър на всички с влязла в сила присъда, които още се издирват. Цацаров предложи МВР да създаде и поддържа сайт, на който данните за тях да бъдат публични, предаде Дарик.

"Нашето предложение е да бъде създаден съвсем публичен сайт "Издирва се" - такъв, какъвто съществува в други страни. И на практика всяко лице, всеки работодател и гражданин дори, да може ясно да установи при необходимост след справка дали съответно лице се издирва. В тази информация няма нищо тайно. Тя в момента е затворена в рамките на МВР, необходимо е да стане обществено достояние. В този сайт да бъде създаден и раздел, в който да бъдат публично достъпни и данните за безследно изчезнали деца", предлага Цацаров.

Надзирателите и служителите на "Съдебна охрана" готвят протест пред европейски гости

Недоволството в затворите расте. Протестите продължават с нова сила. Това заявяват от Синдиката на служителите на затворите. Протестит...

Той отново се обяви и за това всички дейности по издирването и задържането на осъдените да бъде прехвърлена на МВР. В момента по закон за тях отговаря Главна дирекция „Охрана” към Правосъдното министерство: "Тя няма по закон, а няма и капацитет да осъществи каквито и да е оперативно-издирвателни мероприятия. Нейните функции се свеждат до това да посети съответния адрес, месторабота и пр. и да установи дали лицето е там. Ако не е там, да изпрати информацията на МВР. Този дуализъм не работи".

"Мисля, че и самата оперативно-издирвателна работа в МВР се нуждае от немалка реорганизация. Оперативно-издирвателната работа е, на първо място, затрупана с множество категории издирвани лица. В нея според мен е необходима някаква приоритизация и структурно разделяне на органите, които се занимават с това", коментира главният прокурор.

Цацаров допълни, че е създадена работна група от прокуратурата, МВР и Министерството на правосъдието, която да изготви обща инструкция за задържането и отвеждането на осъдените с лишаване от свобода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com