Най-големият полицейски синдикат пита: Защо служебно гориво се ползва за лични цели?

9869
Най-големият полицейски синдикат пита: Защо служебно гориво се ползва за лични цели?
Снимка: БГНЕС

Защо има няма реални наказания заради използване на гориво за служебни цели - с този въпрос Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) се обръща в официална позиция към обществото.

На 8 май тази година, началникът на логистиката в РДПБЗН-Варна е запитан от СФСМВР на какво се дължи забраната за зареждане на пожарните автомобили при положение,че не са си използвали лимита за месеца. Неговият отговор е, че при справка е установил, че горивото е изразходвано през уикенда от микробуси "Пежо Боксер" и "Форд Транзит". Въпросните микробуси са били командировани в Чехия със Заповед на главния секретар на МВР. Съгласно тази заповед разходите за гориво, пътни такси, застраховки, и др. е следвало да бъдат за сметка на "СК по ППС-Варна" /Спортен клуб по пожаро-приложен спорт – Варна/. Това е организация с нестопанска цел извън МВР, но ръководителят на командированата групата гл. инспектор Стоянов - началник сектор "Пожарогасителни и спасителни дейности" в РДПБЗН-Варна е пренебрегнал заповедта и зарежда микробусите със служебна карта на МВР, т.е. с гориво предназначено за пожарни автомобили.

Затворени са 87 разходомера по бензиностанциите от близо 11 хил. проверени

Затворени са 87 разходомера, за които са констатирани отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално заредения бензин ил...

"В отговор от извършена проверка на Инспектората на МВР се казва, че спортният клуб е възстановил горивото. Е и питаме се това ли е финалът? Хванали ги, върнали го и виновни няма! А забраната за зареждане на пожарните автомобили с гориво? А създаденият риск при възникване на пожари и автомобилите, които нямаше как да отидат на адрес, защото не са заредени?", питат от федерацията. Те подчертават, че "този случай показва една притеснителна, но категорична тенденция: в МВР се мери с различен аршин".

На 15 януари 2013 г. бе уволнен началникът на КАТ - Варна, гл. инспектор Валери Борисов. Заповедта за освобождаване бе уронване на престижа. Причината е, че той е зареждал гориво в личния си автомобил със служебна карта на МВР - един път за 11 лева и втори за около 50-60 лв. Твърди се, че през почивните дни Борисов е пътувал до къщата си в село Климентово със служебното "Порше" на КАТ. От обясненията на Борисов става ясно, че е пътувал до болния си от рак баща, който дни по-късно почива.

Според вътрешните правила на ведомството, "използването на служебен автомобил или служебно гориво за лични нужди или нужди, които не са регламентирани в ЗМВР е сериозно нарушение", а МВР за пореден път доказа,че "Етичния кодекс" важи само за изпълнителския състав или за премахване на неудобните, смятат от СФСМВР. За никого не е тайна, че в момента министерството се намира във финансов колапс, добавят от полицейския синдикат.

Отделно от това лимитът на много служебни автомобили е недостатъчен, поради което не могат да патрулират в районите си. Служителите масово използват личните си автомобили за изпълнение на служебните си ангажименти, поради липсата на гориво, а в същото време малкото останало такова се използва за пътуване до Чехия и участие в състезание. Според разследващият орган в МВР употребата на гориво за пожарни автомобили не е нарушение, защото е върнато. Ние питаме къде са границите между употреба и злоупотреба със служебно положение и докога в МВР ще има двоен аршин – едни няма да могат да си вършат работата, поради липса на гориво, а други ще ходят по състезания в чужбина, питат синдикалистите.

Сменят пломби на 11 000 бензинови колонки в страната

Проверката на пломбите по бензоколонките започна в Пловдив с участието на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева на една от най-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество