Най-важните новини за деня: 12 април 2024 г.

2506
Най-важните новини за деня: 12 април 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 април 2024 г.

ПРЕДИЗБОРНО: ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАХА ПО 100 ЛВ. ЗА ВЕЛИКДЕН, НО НЕ ЗА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ (ВИДЕО)

В ситуация на наближаващи избори 2 в 1 депутатите гласуваха 100 лева великденска добавка за 534 хил. пенсионери с пенсии под линията на бедност, която е 526 лева.

НАРУШЕНИЯ: ПАК ГРЕШНИ МИЛИАРДИ ЗА АМ "ХЕМУС" ОТ "АВТОМАГИСТРАЛИ"*

От 4,5 млрд. лв., които "Автомагистрали" е получила от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за четири мегаобекта, в нарушение на закона е превъзложила договори за 4 милиарда лева. Това става ясно от доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ). 

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕ ЗАНИМАВА С КАДРУВАНЕ И СКАНДАЛИ: ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Няма приемственост, служебното правителство се занимава по-скоро с кадруване и скандали. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика и ръководител на софийския офис Весела Чернева. Тя отговори на въпроса отдалечава ли ни от сухопътния Шенген и еврозоната фактът, че сме със служебно правителство:

СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ СПРЯ КЛЮЧОВО РЕШЕНИЕ ЗА "ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ", НЯМА ДА ИЗКУПУВА ДЪЛГА Ѝ

Служебният кабинет на Димитър Главчев отмени постановление на предишното редовно правителство, с което държавата трябваше да изкупи 1.6 млрд. лв. газов дълг на "Топлофикация София". Това става ясно от съобщение на Министерски съвет, изпратено до медиите в края на работния ден в петък (12 април).

“ОТГОВОРИТЕ“: СЪС СТЕФАН СОФИЯНСКИ, ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА И ЕМАНУИЛ ЙОРДАНОВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“: За служебното правителство на Димитър Главчев, за политическата ситуация в страната, за предстоящите избори 2 в 1 и има ли място за нов десен политически проект разговаряме със Стефан Софиянски. Той беше служебен премиер, а неговото правителство въведе валутния борд в България. Също така беше дългогодишен кмет на София и създател на Съюза на свободните демократи.

РУСКИ АГЕНТ, ИЗОБРЕТИЛ ЗВУКОВО ОРЪЖИЕ ПРОТИВ САЩ, Е БИЛ В БЪЛГАРИЯ ПРИ ОТРАВЯНЕТО НА ГЕБРЕВ 

Руски агенти използват оръжие, което чрез звук може да приспи цял град. Редица американски дипломати се оплакват от еднакви симптоми. Оказа се, че група руски шпиони са били на едно място с тях и най-вероятно се успели да миниатюризират въпросното оръжие и да го използват. Това обясни разследващият журналист от „Шпигел” Христо Грозев в ефира на Нова телевизия относно мистериозната болест Хавански синдром, засегнала стотици американски дипломати.

УКРАЙНА ЗАКЪСВА С ВОЙНИЦИТЕ, ЗАТИШИЕ ЗА КУПЯНСК И ЛИМАН (ВИДЕО)

Някои от украинските военни части на фронта могат да защитават само 20% от това, което биха могли да защитават при пълно окомплектоване. Това заяви командващият украинските обединени военни сили и командир на украинската армия в направление "Хортиця" (Лиманско и Купянско направление) генерал Юрий Содол. Той го каза по време на дебатите преди гласуването на новия закон за мобилизацията в Украйна: Украйна прие закона за мобилизацията: За какво гласуваха депутатите

НОВ РУСКИ ДРОН ПРОМЕНЯ ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА НА ФРОНТА В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Съдейки по ново видео, публикувано от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), Русия е започнала да използва наземни дронове за миниране. Това устройство може да изглежда самоделно, но е изключително опасно.

ООН: ЗАПЛАХАТА ЗА УКРАИНСКИЯ НАРОД ВЕЧЕ Е ЕКЗИСТЕНЦИАЛНА (ВИДЕО)

В ООН вече се чуват изявления, че има "екзистенциална заплаха за украинския народ". Това заяви на 11 април зам.-генералният секретар на организацията Мирослав Йенча, коментирайки ескалацията на руските атаки срещу градовете и критичната инфраструктура.

ИРАН ЩЕ УДАРИ ИЗРАЕЛ В СЛЕДВАЩИТЕ "24 ДО 48 ЧАСА", ТВЪРДЯТ ОТ САЩ

Американски служител, цитиран от Wall Street Journal, смята, че Израел се подготвя за директна атака от страна на Иран. Твърди се, че това ще стане през следващите 24 до 48 часа. Материалът на WSJ е от 19:47 ч. северноамериканско източно време на 11 април, т.е. 02:47 ч. българско на 12 април, петък.

В ТУРЦИЯ ПРОГНОЗИРАТ НОВ ПРОБЛЕМ МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА

 

НАТО отбеляза своята 75-та годишнина в Брюксел на 5 април. Министрите на външните работи, участващи в празничната програма, обмениха мнения по първите проекти на решенията, които трябва да бъдат взети на срещата на върха, която ще се проведе 4 месеца по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com