“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

10837

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: За служебното правителство на Димитър Главчев, за политическата ситуация в страната, за предстоящите избори 2 в 1 и има ли място за нов десен политически проект разговаряме със Стефан Софиянски. Той беше служебен премиер, а неговото правителство въведе валутния борд в България. Също така беше дългогодишен кмет на София и създател на Съюза на свободните демократи.

Служебно правителство, предизборна кампания, контрабанда и всекидневни политически скандали. Как изглежда България в очите на европейските и евроатлантическите ни партньори. Коментираме с Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и ръководител на софийския офис.

За скандалите в МВР и митниците, за изтеклите в публичното пространство снимки и протоколи от разпити, разговаряме с адвокат Емануил Йорданов, министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов.

Политизирано ли е служебното правителство

Служебният кабинет на Димитър Главчев няма да направи изборите честни. Това каза в “Отговорите“ Стефан Софиянски:

Още: България има ново правителство, кабинетът "Главчев" положи клетва (ВИДЕО)

“Аз казах в самото начало, че не смятам, че изборите ще са честни и прозрачни. Защото имаме голяма практика в това как ГЕРБ прави изборите. Включително и последните избори в София. Пък за тези райони, в които ДПС доминира, аз смятам, че протоколите с резултатите сигурно са готови вече.

Има нещо много дълбоко сбъркано в тези промени на Конституцията. И то къде е дълбокото – тези промени са конюнктурни, съобразени с определени личности, а не са логични.

Още: Кабинетът "Главчев" ще проведе първо заседание

Първото нещо, което няма никаква логика, махам това, че ограничават възможността за избор (на служебен премиер, бел. ред.), е че това правителство се прави от най-голямата политическа сила. По принцип, като логика, което е нелогично, служебното правителство трябва да прави изборите. Това е основната му задача. И така се дава на най-голямата политическа сила да прави изборите.“

И петимата, между които трябва да се избира служебен премиер, са избрани от най-голямата политическа сила, каза Софиянски:

“Значи ти не правиш независимо правителство, правиш политическо правителство.“

Още - във видеоматериала.

Как изглежда България в очите на партньорите ни

Няма приемственост, служебното правителство се занимава по-скоро с кадруване и скандали. Това каза в “Отговорите“ Весела Чернева. Тя отговори на въпроса отдалечава ли ни от сухопътния Шенген и еврозоната фактът, че сме със служебно правителство:

Още: Кабинетът “Главчев“ няма да направи изборите честни: Стефан Софиянски в “Отговорите“ (ВИДЕО)

“Самият факт, че имаме служебно правителство сам по себе си не е толкова проблематичен, въпросът е какво прави това правителство. И това, че то се занимава по-скоро с разчистване на кадрите на предишното правителство и със създаване на скандали около тях, което виждаме през последните няколко дни, не говори за някаква приемственост.

Т.е. особено онези, които се интересуват от върховенството на правото в България, знаем, по Шенген това е основно изискване, разбира се и по еврозоната. Но в крайна сметка когато става дума особено за сътрудничество на полицейски служби, със служби за сигурност , за обмен на класифицирана информация, съмненията отново могат да избуят по отношение на българските институции, виждайки как те лесно се поддават и се включват в едни политически атаки. Много е важно според мен българските институции да не се поддават на овладяване от бизнес и политически интереси.“

Още - във видеоматериала.

Скандалите в МВР и митниците

Нищо няма да излезе от проверката на прокуратурата за натиск върху Живко Коцев, поискана от Николай Денков. Това каза в “Отговорите“ Емануил Йорданов:

Още: Сделката за да се спаси главният секретар на МВР: Говори адвокатът на Петя Банкова

“Имаме няколко души, които са присъствали на тази среща (между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, бел.ред.). Четирима от тях са в единия отбор. От другата страна е Живко Коцев, който очевидно не се справя със ситуацията до този момент. Той се държи така, че вреди и на самия себе си. Така че на базата на неговите показания да бъде обоснована една обвинителна версия, това ще бъде чудо на чудесата. Срещу него ще стоят четири души юристи, които ще говорят в един глас едно и също.“

Още: Живко Коцев сам е поискал да бъде защитен свидетел: Говори градският прокурор на София

А доколко е редно изобщо главният секретар на МВР с изпълняващия функциите главен прокурор, или последният да го привиква?

“Аз съм имал случаи, в които тогавашният главен прокурор покани мен и главния ми секретар Босилков на среща в Съдебната палата. Отидохме, там присъстваха и заместниците на главния прокурор. Така че в това няма нещо извънредно или нещо кой знае колко необичайно.

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю