Най-важните новини за деня: 18 септември 2023 г.

2938
Най-важните новини за деня: 18 септември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 септември 2023 г.

ДЕНКОВ: ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НЕ ИСКАТ ДИАЛОГ, ДВА ПЪТИ НЕ СЕ ОТЗОВАХА ЗА СРЕЩА

Няма да каня зърнопроизводителите, докато не кажат, че са готови за диалог. Това каза премиерът Николай Денков като коментар за стартиралия им протест. Той посочи, че досега е отправил покани за две срещи, но те не са се отзоволи.

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛ ЗА ПРОТЕСТИТЕ: НЕ Е ЛОБИЗЪМ, А БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ

Протестите на земеделците не са някакъв лобизъм, а са борба на сектора да оцелее. Това каза Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в ефира на БНТ.

КАК ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ЕВРОПА, ЗА ДА РЕШИМ ПРОБЛЕМА СЪС ЗЪРНОТО? ГОВОРИ ИКОНОМИСТ ОТ БАН (ВИДЕО)

"Това, което министър-председателят каза - след такова изказване достойният ход е да си подадеш оставката и повече да не се занимаваш с политика. Това беше голяма глупост". Така доц. Огнян Боюклиев – ръководител на секция регионална и секторна икономика в Института за икономически изследвания на БАН, коментира обръщението на Николай Денков към зърнопроизводителите, а именно думата "терористи".

ЗЛАТНИ: ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, ВЗЕЛИ НАЙ-МНОГО СУБСИДИИ ОТ ЕС

"Кабинетът вече работи върху промяна в методиката за разпределяне на субсидиите. Целта е да има по-балансирано разпределение, което дава повече възможности на малките и средните производители, особено на тези, които изчезнаха от пазара – зеленчуци, плодове, месо, мляко и мед". Това заяви пред журналисти премиерът акад. Николай Денков.

В ЗЪРНОТО ОТ УКРАЙНА НЯМА ТЕЖКИ МЕТАЛИ: БАБХ С КАТЕГОРИЧНА ПОЗИЦИЯ

В разгара на протестите на зърнопроизводители срещу вноса от Украйна Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) изнесе данни от стотици взети проби на украинското зърно. Резултатите от тях опровергават спекулациите, разпространявани включително в националните медии, че житото, царевицата и слънчогледът съдържали тежки метали.

ПЕЕВСКИ ЗАПЛАШИ С НАМЕСА, АКО ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ НЕ СЕ СПРАВЯ (ВИДЕО)

Изпълнителната власт нека се справи. Ако не, ние ще се намесим. Така депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира пред медиите протеста на зърнопроизводителите. 

ТРАНСПОРТНИЯТ МИНИСТЪР ОБЯВИ КОГА ЩЕ РАЗПОЛАГАМЕ С ПЪРВИЯ МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков посочи, че първият хеликоптер който трябва да получи България е в процес на сглобяване. До 15 януари медицинският хеликоптер трябва да бъде включен в мисии за спасяване на човешки живот, съобщи той в студиото на bTV.

ЩЕ НИ ПОДХЛЪЗНАТ И С НОВИТЕ БРОНЕТРАНСПОРТЬОРИ ЗА АРМИЯТА: ПРАВ ЛИ Е КАРАКАЧАНОВ? (ВИДЕО)

Сериозни възражения срещу евентуалното закупуване на бронетранспортьори Stryker Dragoon (Страйкър Драгун) изказа бившият военен министър Красимир Каракачанов, който беше част от третото правителство на Бойко Борисов. Той го направи в отворено писмо, адресирано до премиера акад. Николай Денков, президента Румен Радев, председателя на парламента Росен Желязков и министъра на отбраната Тодор Тагарев.

МИНАТА ВЪРХУ ДРОНА В ТЮЛЕНОВО МОЖЕ ДА Е БЪЛГАРСКА: ГОВОРИ ДИМИТЪР ГЪРДЕВ (ВИДЕО)

Дрон с прикрепена мина бе открит в неделя вечер на скалите край село Тюленово до Шабла. Полицията отцепи района, а днес боеприпасът бе обезвреден. Откъде е дошла безпилотната машина, ще се повтори ли пак този случай и как България може да се защити?

РУСИЯ ГУБИ В УКРАЙНА, НО НЕДОСТАТЪЧНО, ЗА ДА Е ГОТОВА ЗА СПРАВЕДЛИВ МИР (ВИДЕО)

Няма значение какво казват САЩ, няма да коментирам изказванията им – може би оформят общественото мнение. Но това, което става, е факт – дълги години подготвяха Украйна да нанесе стратегическа загуба на Русия. Доставят им оръжие, боеприпаси, разузнавателни данни – водят война против нас. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров точно преди да започне седмицата, в която ще се проведе годишната среща на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк (от 18 до 22 септември). С тези думи Лавров за пореден път показа, че режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин не желае истински устойчив мир в Украйна.

ЗЕЛЕНСКИ: ПУТИН Е ВТОРИ ХИТЛЕР - ДА ГО СПРЕМ, ПРЕДИ ДА Е ЗАПОЧНАЛ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА (ВИДЕО)

Трета световна война ще има, ако Украйна падне в ръцете на Русия и диктатора Владимир Путин - това е мрачната прогноза на украинския президент Володимир Зеленски

РИСК ОТ ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА: РУСИЯ ПРАЩА НЕЗАЩИТЕНИ ОТ ЛЕД ТАНКЕРИ ПО СЕВЕРНИЯ МАРШРУТ

За първи път Русия ще изпрати два обикновени, незащитени от лед танкери по Северния морски път, което заплашва да причини екологична катастрофа, пише "Файненшъл таймс".

ХИТРА УКРАИНСКА СТРАТЕГИЯ: КАК БОЕВЕТЕ ПРИ БАХМУТ ОТСЛАБИХА РУСКАТА ЗАЩИТА НА ЮГ

Новините за освобождаването на селищата Андреевка и Клещеевка, намиращи се на юг от Бахмут (Донецка област), доведоха до празненства сред украинските сили. Само че цялото усилие на Украйна първо да защити, а сега да проведе контраофанзивни операции около Бахмут, е обект на много критики. Според американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) обаче те са неоправдани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Скритата власт, за която никой не гласува

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com