Ще ни подхлъзнат и с новите бронетранспортьори за армията: Прав ли е Каракачанов? (ВИДЕО)

14420
Ще ни подхлъзнат и с новите бронетранспортьори за армията: Прав ли е Каракачанов? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Сериозни възражения срещу евентуалното закупуване на бронетранспортьори Stryker Dragoon (Страйкър Драгун) изказа бившият военен министър Красимир Каракачанов, който беше част от третото правителство на Бойко Борисов. Той го направи в отворено писмо, адресирано до премиера акад. Николай Денков, президента Румен Радев, председателя на парламента Росен Желязков и министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Какво не се харесва на Каракачанов?

По думите на Каракачанов, въпросният бронетранспортьор не отговаря на Проекта за инвестиционен разход (ПИР), одобрен по негово време. Става въпрос за модернизацията на сухопътните ни сили – със 150 бронирани бойни машини 8x8, с които да се сформират 3 батальонни групи. Другите два проекта бяха за модернизация съответно на ВВС (8 изтребителя, в случая има договор със САЩ за F-16), както и 2 многофункционални патрулни кораба за ВМС. Те бяха одобрени от парламента през юни, 2018 година.

Каракачанов твърди, че в ПИР е предвидено бронетранспортьорите да могат да превозват до 11 войници, да са с 4-то ниво на защита по стандарта на НАТО. с възможност за модернизиране до 5-то ниво, да бъдат оборудвани с куполи с 30 мм оръдия и да са оборудвани с противотанкови ракети с далекобойност най-малко 4 км. Отделно, машините да са с двигател минимум 500 конски сили мощност. Само че, според бившия военен министър, гласените за продажба “Страйкър Драгун“ на България са с 3-то ниво на защита, 360 конски сили двигател, боеприпасите за основното 30 мм оръдие, поради специфичните изисквания за зареждане в американската армия, могат да се доставят само от САЩ. Предлаганите противотанкови ракети, с които ще бъдат оборудвани машините, са с далекобойност 2,5 км и то само при пряка видимост, вместо изискуемите минимум 4 км. Каракачанов поставя и въпрос – липсва ли V-образно дъно за по-високо ниво на защита от противотанкови мини.

ОЩЕ: Бъдещето на Сухопътните войски: Какво ще е новото въоръжение?

Въпрос на пари

Прави впечатление, че Каракачанов изтъква как цената на тези "Страйкър" е 1,5 млрд. долара, а ПИР от 2018 година дава бюджет от само 1,2 млрд. лева: Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на бронирани машини Stryker за България (ВИДЕО). Освен това, бившият министър на отбраната посочва, че по негово време "Дженерал Дайнамикс" - американската фирма, която сега ще предостави "Страйкър"-ите, е предложила "Пираня 5", за 1,7 млрд. лева и този модел е покривал техническите изисквания на ПИР, само цената е била по-висока от бюджета: Най-модерната бойна машина, предложена на българската армия (СНИМКИ И ВИДЕО). Каракачанов не коментира инфлацията, предвид периода от вече 3 години на времето, когато той прекратява конкурса, защото няма нито една от общо 4 оферти, която да отговаря хем на изискванията за качество, хем на максимално допустимата цена.

Въпрос на знание как да има качество

Интересен факт за ПИР от времето на Каракачанов е следният - минимум 20% участие на българската оръжейна промишленост, сглобяване на машините в българско предприятие – "Терем – Търговище", собственост на МО (Министерството на отбраната), доставка на оборудване и ноу-хау, обучения на персонал за поддръжка на новата машина в България.

След като обаче Каракачанов прекратява конкурсната процедура, той прави следното по негови собствени думи: "Поради надхвърлянето на цената, до което можеше да се простре МО, отмених конкурса и възложих на "Терем Холдинг" да разработи проект за изграждане на основната бойна машина за пехотата изцяло в България с включване на българската оръжейна промишленост и чужди фирми. В края на април 2021 г. проектът беше готов, имаше оферти от водещи европейски и български компании, които да доставят основните компоненти за изграждането на бойната машина на стойност 1,2 млрд. лв. Аз и моят екип внесохме проекта в Министерския съвет в началото на май 2021 г., но решението бе да се остави на вниманието на следващото правителство, за да се избегнат спекулации, че се правят големи разходи в последните дни на кабинета".

Възниква следният въпрос – защо от самото начало не се е тръгнало по този път, а е правен конкурс с оферти от чужбина? Отговорът изглежда се крие в израза "ноу-хау". Месец преди спирането на конкурса, Actualno.com получи интересна информация от кухнята – най-общо казано тя хвърли светлина дали България има знанието как да направи такава бойна машина (ноу-хау) и кой за какво се бори: Разгаря ли се голяма борба за много пари заради новите поръчки за модернизация на армията ни?

"Доколкото съм информиран, министърът на отбраната се готви да сключи договора в следващите 2-3 седмици, а за да не му бъде търсена наказателна отговорност, едва след това да прекара договора за ратификация в НС. Редът е обратен – първо НС гласува проекта и след това правителството провежда преговори за сключване на договор. Ако всичко това е вярно, означава, че българският данъкоплатец ще бъде натоварен с ненужно високи разходи най-вероятно взети от правителството чрез външен банков заем. Което означава, че всяко българско семейство ще бъде натоварено да връща по 1365 лв., които пари "богатият" ни народ ще инвестира в икономиката на САЩ и Канада, вместо в родната индустрия", пише в края на писмото Красимир Каракачанов, който завършва с думите: "Затова не само аз, убеден съм, че цялото българско общество, очаква ясни отговори от правителството и министъра на отбраната".

Остава и още един въпрос – Каракачанов още ли говори за войната в Украйна и руското влияние така, както на 1 април, 2022 година?: Каракачанов: Руското влияние в България е по-силно, отколкото в Северна Македония

СНИМКИ: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com