Най-важните новини за деня: 7 февруари 2024 г.

2881
Най-важните новини за деня: 7 февруари 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 7 февруари 2024 г.

БОРИСОВ: ПОСТЪТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР МОЖЕ ДА РАЗВАЛИ РОТАЦИЯТА (ВИДЕО)

"Категорично". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос дали постът външен министър може да провали ротацията. Борисов смята обаче, че в сглобката няма сътресения, а много спорове. 

НАТИСК ОТ ГЕРБ КЪМ ПП-ДБ: ДЪРЖИМ МАРИЯ ГАБРИЕЛ ДА Е ПРЕМИЕР И ВЪНШЕН МИНИСТЪР

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че ГЕРБ иска Мария Габриел да е премиер и министър на външните работи. В такъв тон и почти по едно и също време говориха още две от известните лица на партията на Бойко Борисов - Делян Добрев и Деница Сачева.

РУМЕН ХРИСТОВ: ЗАРАДИ ЕВРОЗОНАТА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ТРЯБВА ДА ОСЪЗНАЯТ КОЕ Е ВЪЗМОЖНО И КОЕ - НЕ (ВИДЕО)

"Смяната на министъра (Кирил Вътев - бел. ред.) няма да реши проблема на българските земеделски производители". Това заяви в Студио Actualno председателят на СДС Румен Христов, който два пъти беше министър на земеделието в служебните правителства на Ренета Инджова (1994 – 1995) и Стефан Софиянски (1997).

В ПАРЛАМЕНТА ОФИЦИАЛНО ЩЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ДЕЙНОСТТА НА НОТАРИУСА

Народното събрание създаде комисия, която да влезе в детайл по казуса с убития Мартин Божанов – Нотариуса. Първоначално предложенията бяха две - на "Продължаваме промяната и Демократична България" и на ГЕРБ и ДПС. Преди началото на дебата обаче стана ясно, че ''сглобката'' е обединила двата законопроекта. Комисията ще работи три месеца, а Никола Минчев от ПП-ДБ ще я оглави.

КОЙ Е БЕЗДЕЙСТВАЛ ПО СЛУЧАЯ "НОТАРИУСА": ГОВОРИ НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА

Най-важното е да установим кой и защо е бездействал в тези години по случая "Нотариуса". Това каза по БНР депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова, председател на Комисията по конституционни промени в 49-ото Народно събрание и бивш министър на правосъдието. Поводът - създаването на временна парламентарна комисия, която да изследва данните и фактите за зависимости в съдебната система. Днес парламентът трябва да обсъди предложението за комисията. Йорданова очаква това предложение да бъде подкрепено.

В КОИ ОБЩИНИ СА НАЙ-ВИСОКИТЕ БРУТНИ ЗАПЛАТИ: НОВИ ДАННИ НА ИПИ (СНИМКИ)

Индустриални общини за поредна година са лидери по заплати в страната.

ЛИЧНИТЕ НИ ДОКУМЕНТИ: ГОНКА ЗА МИЛИОНИ В МВР, БИВШ МИНИСТЪР Е НА ПРИЦЕЛ

Служители били гонени и преследвани по етажите на МВР да съгласуват увеличението с 81,5 млн. лв. на договора за личните документи, подписан от служебния министър Иван Демерджиев. Впоследствие трима шефове дирекции от МВР, вътрешния одит на МВР и АДФИ се произнасят, че то е незаконно. На виновното длъжностно лице е съставен акт за установяване на административно нарушение. Прокуратурата е погнала служебния вътрешен министър, водят се и разпити на длъжностни лица. Това става ясно от отговор на настоящия вътрешен министър Калин Стоянов до депутата от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски.

ЗАПЛАХА ИЛИ СПАСЕНИЕ Е НОВИЯТ МОЗЪЧЕН ЧИП НА МЪСК? ГОВОРИ ЕКСПЕРТ ПО СЛУХОВИ ИМПЛАНТИ (ВИДЕО)

Пациент за първи път получи имплант - мозъчен чип, обяви в края на януари милиардерът Илон Мъск, който е създател на компанията "Нюралинк" (Neuralink). Пластинката позволява управление на телефон, компютър или друго устройство само чрез мисъл. Първоначалните потребители ще бъдат тези, които са загубили използването на крайниците си, каза Мъск.

ВОЙНА МЕЖДУ РУСИЯ И НАТО: ВЕРОЯТЕН СЦЕНАРИЙ. ТРЕВОЖНИ СИГНАЛИ ОТ АВДЕЕВКА И БЕЛГОРОД (ВИДЕО)

Ако войната в Украйна бъде спечелена от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, той може да насочи вниманието си към война с Европа, което е равносилно на война на Русия с НАТО. Каква би била първата цел на Путин в такъв случай и как ще подходи, за да я изпълни?

УКРАЙНА ИЛИ РУСИЯ? КОЙТО КОНТРОЛИРА КРИМ, В КРАЙНА СМЕТКА ЩЕ НАДДЕЛЕЕ

Повечето военни наблюдатели са единодушни, че на този етап от руско-украинската война ключовата или ако искате стратегическа територия е Крим. Този, който притежава Крим, по същество контролира Черно и входа на Азовско море. Това е основният трофей.

РУСИЯ ПРОСТО НЕ МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНА СРЕЩУ ЕВРОПА: МАТЕМАТИКАТА Е НЕУМОЛИМА

В момента много се говори за това как Европа трябва да се готви за война с Русия. Как може да има мобилизация и как в случай на война част от европейската индустрия ще трябва да мине на военно производство. Но тези тревоги биха изглеждали странно на някой наблюдател, който не е запознат с атавистичните опасения на Запада от руската заплаха още от времето на Студената война, а просто разполага с добро познаване на математиката и икономиката. Тези и следващите редове са част от анализ на Андрю Лилико, водещ икономически експерт и управляващ директор на Europe Economics, един от най-добрите европейски експерти по икономическото въздействие на финансовото регулиране, който обяснява пред The Telegraph защо Русия просто не разполага с достатъчно икономически ресурси, за да представлява заплаха за обединения ЕС.

"ПОД ВЛИЯНИЕТО НА ЕМОЦИИТЕ МОЖЕ ДА ВЗИМА ОПАСНИ РЕШЕНИЯ": ЗАЩО ПУТИН НЕ СТАНА РАЗУЗНАВАЧ (ВИДЕО)

"Под влиянието на емоциите може да взима опасни решения." След университета настоящият руски президент Владимир Путин, който се издирва от Международния наказателен съд в Хага, не е приет в разузнаването заради сбиване и проблеми с психиката. Това разказа пред телеграм-канала "Можем объяснить" бившият съветски разузнавач Сергей Жирнов.

ПАДНА ЛИ ЗЕЛЕНСКИ В КАПАН СЪС СМЯНАТА НА ЗАЛУЖНИ?

Намерението да уволни главнокомандващия украинските въоръжени сили Валерий Залужни е вкарало Володимир Зеленски в капан, пише изданието New Statesman. От една страна, Залужни е много популярен и може да обедини опозицията около себе си. От друга страна, той няма заместник. И ако армията се провали, причината ще бъде самият президент.

ПОЛИТИЧЕСКА БУРЯ В САЩ: КУП ГЛАСУВАНИЯ ЗА УКРАЙНА И МИГРАНТИТЕ ОЧЕРТАВАТ НОВ КУРС

Опитът на протежето на Доналд Тръмп - председателят на Камарата на представителите и републиканец Майк Джонсън - да подлее вода на пакета в помощ на Украйна, Израел и промените в граничната и миграционната политика на САЩ претърпя провал. Вместо това обаче в Сената готвеното споразумение в подкрепа на Украйна и Израел плюс граничната политика се разпадна - и изглежда, в двете камари на Конгреса почва да се очертава позиция, че реформата за граничната и миграционната политика на САЩ трябва да бъде отделена от финансовите пакети за Украйна, Израел и Тайван: Надежда за Украйна: Сенатът на САЩ се задейства, но протеже на Тръмп се противопоставя

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета „100 години лека атлетика в България“ (СНИМКИ)

Над половината българи нито се интересуват от театър и кино, нито ходят в библиотеки

НСО призова да не се правят спекулации около катастрофата с Кирил Петков

Ново летище за медицинските хеликоптери - до тунел "Железница" на АМ "Струма" (СНИМКА)

Прогноза за времето - 17 май 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 16 май 2024 г.

Адмирал Емил Ефтимов с висок френски орден: Трябва да продължим подкрепата за Украйна

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество