Най-важните новини за деня: 7 януари 2024 г.

5075
Най-важните новини за деня: 7 януари 2024 г.
Снимка: Getty Images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 7 януари 2024 г.

ЗАЩО КИТАЙ НЕ НАПАДА ТАЙВАН: ЗАРАДИ РАКЕТИ С ВОДА

Разузнаването на САЩ твърди, че грешни китайски ракети са накарали Си Дзинпин да прочисти армията, написа Bloomberg. Оказва се, че "грешните ракети" са били пълни с вода, а не гориво, сочат данните на разузнаването, което обяснява защо Си не започва война в Тайван, колкото и да дрънка оръжия. ОЩЕ: Китай: Военните учения на САЩ и Филипините ни провокират

ОТМЪСТИТЕЛЕН И СМЕЛ ДО БЕЗРАСЪДСТВО: ЖУРНАЛИСТЪТ, ЖИВЯЛ СЪС ЗЕЛЕНСКИ ЦЯЛА ГОДИНА, РАЗКАЗА КАК СЕ Е ПРОМЕНИЛ ПРЕЗИДЕНТЪТ

Британското издание The Daily Telegraph публикува откъс от книгата на журналиста от "Тайм" Саймън Шустър "Шоумен: Поглед отвътре към инвазията, която шокира света и направи Володимир Зеленски лидер", написана след като журналистът прекарва много време с украинския президент в първата година от войната на Русия срещу Украйна. Шустер разказва какъв е бил Зеленски, когато се е запознал с него няколко години по-рано и колко се е променил украинският лидер след избухването на войната.

ОСТАВКА В МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА

Оставка в Министерство на отбраната след като ведомството призна за пропуск по отношение на изпращането на покани до председателите на парламентарни групи за Водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия на 6-и януари.

 Припомняме, че председателят на парламента Росен Желязков поиска проверка след като администрацията на Народното събрание е установила, че са поканени само председателят и заместник-председателите на институцията. 

Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция, съобщиха от ведомството. 

СЦЕНАРИЙ: СЪВЕТЪТ НА ЕС МОЖЕ ДА ОТИДЕ В РЪЦЕТЕ НА ОРБАН

След като председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел обяви, че ще участва в изборите за Европейски парламент през юни, започнаха сценариите за това кой ще поеме управлението му.

Лидерите на ЕС ще трябва бързо да се споразумеят за наследник на овакантения му пост в съвета. Ако не го направят, унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през юли, ще ръководи срещите - роля на посредник, която обикновено се изпълнява от председателя на Европейския съвет, пише Politico.

СТРАХОТНО: ГРИГОР СТАРТИРА 2024 ГОДИНА С ТИТЛА БРИЗБЪН (ВИДЕО)

Първата ракета на България Григор Димитров стартира по страхотен начин 2024 година, след като спечели титлата на турнира от сериите АТР 250 в Бризбън. На финала родният тенисист се наложи над световния №8 Холгер Руне с 7:6 (5) и 6:4. По този начин Гришо спечели първата си титла от 2017 година насам, когато през ноември триумфира на Финалите на АТР в Лондон.

ДЕФИЦИТ НА РАКЕТИ PATRIOT И СНАРЯДИ ЗА УКРАЙНА, МАЙКИ ПРИТИСКАТ ПУТИН ЗА РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ(ВИДЕО)

Представители на Белия дом и Пентагона предупредиха, че САЩ скоро няма да могат да доставят ракети за ПВО системите Patriot (Пейтриът) в Украйна. Причината – липсата на нова рамка за военна помощ, за което в Конгреса караниците продължават. Предложението на американския президент Джо Байдън е за 61 000 000 000 долара помощ. Цената на ракетите-прехващачи за системите Patriot варира между 2 000 000 и 4 000 000 долара за бройка. Това пише The New York Times в свой материал.

В коментар за изданието един от майорите на украинската армия подчертава, че благодарение на чуждестранни партньори Украйна е успяла да създаде щит, пазещ страната, и ако Запада се оттегли от този елемент на доставки, страната ще се върне към началото на войната, когато хората не излизаха от бомбоубежищата, а руснаците се опитаха да превърнат украинските градове в руини. От всички ПВО системи в Украйна, само Patriot са проектирани да прехващат балистични ракети.

ШЕФЪТ НА "ПИРОГОВ": ПОДАВАНЕТО НА ОСТАВКА Е БЯГСТВО

"Подаването на оставка за мен е бягство", обяви директорът на УМБАЛСМ "Н. Й. ПироговВалентин Димитров в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия. Думите му бяха по повод обявеното от министър Хинков, че ще подаде оставка, ако данните от одитния доклад на болницата се окажат измислени. 

"Поемам ангажимента, че ако излязат данни за нарушения от моя страна за ощетяване на болницата -ще си понеса отговорността от всички органи от тази държава и ще кажа: "това са резултатите", каза Димитров. ОЩЕ: Здравният министър заговори за оставка, ако данните в доклада за "Пирогов" са измислени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com