Дефицит на ракети Patriot и снаряди за Украйна, майки притискат Путин за руските войници (ВИДЕО)

10031
Дефицит на ракети Patriot и снаряди за Украйна, майки притискат Путин за руските войници (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Представители на Белия дом и Пентагона предупредиха, че САЩ скоро няма да могат да доставят ракети за ПВО системите Patriot (Пейтриът) в Украйна. Причината – липсата на нова рамка за военна помощ, за което в Конгреса караниците продължават. Предложението на американския президент Джо Байдън е за 61 000 000 000 долара помощ. Цената на ракетите-прехващачи за системите Patriot варира между 2 000 000 и 4 000 000 долара за бройка. Това пише The New York Times в свой материал.

В коментар за изданието един от майорите на украинската армия подчертава, че благодарение на чуждестранни партньори Украйна е успяла да създаде щит, пазещ страната, и ако Запада се оттегли от този елемент на доставки, страната ще се върне към началото на войната, когато хората не излизаха от бомбоубежищата, а руснаците се опитаха да превърнат украинските градове в руини. От всички ПВО системи в Украйна, само Patriot са проектирани да прехващат балистични ракети.

На този фон, The Wall Street Journal публикува графика, показваща колко драматично са се променили нещата що се отнася до артилерийския дуел между Русия и Украйна. През лятото на 2023 година, когато течеше украинската контраофанзива, украинците превъзхождаха – 7000 изстреляни снаряди на ден спрямо 5000 за руснаците. Сега обаче нещата се връщат към началото на войната – 10 000 руски снаряда на ден срещу само 2000 за украинците. Руското постижение обаче все още е далеч от пролетта, лятото и дори есента на 2022 година – тогава имаше моменти, в които руската армия изстрелваше до 45 000 – 50 000 снаряда на ден и среден показател от 30 000 дневно:

Същевременно, вчера украинският зам.-министър на отбраната генерал-лейтенант Иван Харвилюк обяви, че приключил процеса по одобрение на доставка на 15 вида оръжия и оръжейни системи в Украйна. Сред тях – дронове, системи за електронна борба, бронирани машини за пехотата, противотанкови ракети, снаряди: Кулеба: Спрете да се паникьосвате, САЩ не намалява помощта си за Киев през 2024 г.

На този фон, в Русия имаше нова демонстрация заради войната в Украйна. Активистки от движението "Път към дома" сложиха бели шалове (каквито носят съпругите и майките на репресираните по време на военната диктатура в Аржентина) и положиха цветя на Гроба на Незнайния воин при стените на Кремъл. Там те поискаха демобилизация в руската армия. "В един момент, струва ми се, няма да останат мобилизирани. Ще има втора вълна на мобилизация и други съпруги ще дойдат тук с бели забрадки, а ние ще ги подкрепяме с черни, не дай Боже", каза една от близките на мобилизираните. Протестът беше малък като мащаб, само 15-тина жени, но знаков – защото се случи до центъра на властта в Русия и няма информация за арестувани: Жени на руски войници към Путин: Дано се задавиш от кръвта, гори в Ада! (СНИМКИ)

От своя страна, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин се срещна с роднини на войници, загинали във войната в Украйна в Ново-Огарево. Руският президент пожела на всички Весела Коледа (по Юлиянския календар тя се чества на 7 януари) и увери семействата на жертвите в подкрепа от страна на държавата.

Въздушната война

Тази нощ Русия повтори като мащаб атаката с дронове отпреди 2 денонощия. Руснаците изстреляха 28 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна, основно на юг и изток. Свалени са 21 дрона (Запорожка, Николаевска, Одеска, Днепропетровска, Кировоградска област и Виница) съгласно справката на украинските ВВС. Дрон "Шахед" се разби в жилищен блок в Днипро (Днепропетровск) – в блока са живели 22 семейства, извадени са 6 души изпод отломките, няма жертви, обобщи губернаторът на областта Серхий Лисяк: Загинали и ранени след нов мощен руски ракетен удар по Покровск (СНИМКИ и ВИДЕО)

В късния следобед на 6 януари руското военно министерство съобщи, че в акваторията на Черно море са свалени 6 ракети "Нептун". Те са противокорабни, но може да се модифицират за стрелба по други цели. Появи се и информация в руския опозиционен телеграм канал ASTRA, че на 3 януари е имало атака с дрон срещу военния завод "Сплав" в Тула. Дронът е бил обезвреден с оборудване за електронна борба и е паднал върху покрива на склада на завода, като няма щети и жертви. Заводът произвежда ракетни системи за залпов изстрел "Град", "Смерч", "Ураган" и е част от руския държавен оръжеен холдинг "Ростех" - срещу него имаше атака на 26 ноември, 2023 година, като съобщението за резултата тогава беше подобно, с ВИДЕО!

Интересна информация публикува в Телеграм и Петро Андрющенко, съветник на украинския кмет на Мариупол. Според него, украинската армия е успяла да порази полузавършен железопътен мост, цистерни с гориво и инженерен транспорт в района на село Гранит. Мостът е част от плана на Русия да направи жп линия от Ростов на Дон до Крим, за да има втора голяма логистична линия за руската армия извън Кримския мост. С успешния украински удар това се отлага за дълго време, убеден е Андрющенко.

На този фон, в дневния си анализ ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) прави заключение, че явно Украйна провежда мащабна кампания в опит да отслаби противоракетния руски щит над Крим. Сателитни снимки за поражения по радарни системи и комуникационен център в Евпатория от страна на командващия украинските ВВС генерал Микола Олещук и Главното разузнавателно управление на Украйна са основание за заключението: Трета поредна атака на Украйна срещу Крим за два дни (ВИДЕО)*

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

(КАРТА) Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб има известно намаляване на интензивността на боевете – 45 бойни сблъсъка по целия фронт при средно ниво 55-60 в последните десетина дни. Показателно е, че няма нито една регистрирана руска пехотна атака в направлението към Лиман. Основните боеве са при Авдеевка – отбити 24 руски пехотни атаки, 8 на северния фланг и 16 на южния, както и 18 на източния бряг на Днепър, основно Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър). Има и видеокадри, показващи поголовно унищожение на руска бронирана техника при поредния по-масиран опит на руснаците да разбият украинското предмостие в Кринки:

Показателно, че няма нищо за отбелязване, е написаното в обзорите на руския пропагандист и военен блогър Семьон Пегов и на създадения от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук руски военен телеграм канал "Рибар". Този на "Рибар" е съсредоточен върху въздушните атаки на Украйна срещу Крим и твърдение за руска атака с дронове "Шахед" срещу военното летище в Староконстантиновка. Пегов е малко по-обстоятелствен в обзора си, с признания че никъде няма промяна на ситуацията и пълно мълчание за Кринки.

Прогноза от САЩ: 2024 г. ще донесе още повече кръвопролития в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж застреля двама полицаи в участък в Париж

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа