Най-важните новини за деня: 8 февруари 2024 г.

3030
Най-важните новини за деня: 8 февруари 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 февруари 2024 г.

ПРОВОКАЦИЯ ОТ ГЕРБ: ПП-ДБ ДА ВЗЕМАТ ВЪНШНО, НО ДА ОТСТЪПЯТ ОСТАНАЛИТЕ 19 МИНИСТЕРСТВА (СНИМКИ)

"Странно е след като е записано, че Николай Денков става вицепремиер и министър на образованието, сега да се проявява желание да оглави външно министерство. Те сравняват това ведомдство с 19-те министерски поста, с които разполагат. След като е толкова важен, да се разменим - да вземат външно министрество, а останалите да бъдат дадени на ГЕРБ-СДС".

ТРУДНО СЕ СЪВМЕСТЯВАТ ДВА ПОСТА - НА ПРЕМИЕР И ВЪНШЕН МИНИСТЪР: РУМЯНА БЪЧВАРОВА В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Трудно един човек може да съвместява постовете премиер и външен министър. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова" бившият вицепремиер по коалиционната политика и вътрешен министър в правителството на ГЕРБ Румяна Бъчваров.

ГЕРБ СТРАДАТ ПУБЛИЧНО: ЛЕНА БОРИСЛАВОВА ЗА РОТАЦИЯТА И СПОРОВЕТЕ ЗА МВНР

ГЕРБ са пуснати да страдат публично по команда. Целите са две – нежелание да бъдат в управление и да тласнат страната към нестабилност. Другото е, че апетитът идва с яденето – искат да предоговорят всичко. Това каза Лена Бориславова от „Продължаваме Промяната” в ефира на Нова телевизия относно споровете между ГЕРБ и ПП кой ще е външен министър след ротацията.

ПРЕЗИДЕНТСКИ ПРОЕКТ ЛИ Е “3 МАРТ“: АНТОН КУТЕВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Президентът, честно казано, в повечето случаи много старателно се дистанцира от политическите проекти. Включително според мен той много ясно се е дистанцирал от “3 март“ като политическа партия. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ Антон Кутев, депутат от БСП в няколко парламента и бивш говорител на служебните правителства.

БЯЛ ДИМ НАД СОС! ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ С ВРЕМЕНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Столичният общински съвет постигна примирие и временна договорка за избор на председател на местния парламент в лицето на Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Това потвърдиха представители на всички политически групи в Столичния общински съвет, без тази на "Има такъв народ". Очакванията са осмата процедура по избор на пръв сред равни навръх 8 февруари да завърши с успех.

ИЗБРАХА ЦВЕТОМИР ПЕТРОВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ (СНИМКИ И ВИДЕО)

С убедително мнозинство от 47 гласа "за" Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС бе избран за председател на Столичния общински съвет. Така навръх 8 февруари осмия опит за избор на пръв сред равни в местния парламент завърши с успех след постигнатата по-рано днес договорка между всички политически сили, без "Има такъв народ".

"ТРОЯНСКИ КОНЕ" И "КУПЕНИ ПРЕДАТЕЛИ": ГРУПАТА НА "ВЪЗРАЖДАНЕ" В СОС СЕ РАЗПАДНА (СНИМКИ)

Групата с общински съветници на "Възраждане" в Столичния общински съвет се разпадна.

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ПОРЯЗА "ВЪЗРАЖДАНЕ" - РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО НЯМА ДА ИМА

Конституционният съд отхвърли искането на проруската партия "Възраждане" решението, с което Народното събрание отказа провеждането на референдум за запазване на българския лев, да бъде обявено за противоконституционно.

ФИЗКУЛТУРНИ САЛОНИ С ПЛАТЕНИ МИЛИОНИ: НЯМА САЛОНИ, НЯМА И МИЛИОНИ

Грандиозни нарушения при възлагането на обществени поръчки за 24 физкултурни салона за близо 22 млн. лв. констатира Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ).

ОФИЦИАЛНО: ЗЕЛЕНСКИ ОСВОБОДИ ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯ НА АРМИЯТА ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНИ

Украинският президент Володимир Зеленски освободи командващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни. Негов заместник става генерал Олександър Сирски, който досега командваше сухопътните сили на Украйна.

КОЙ Е ГЕНЕРАЛ СИРСКИ, НОВИЯТ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА УКРАИНСКАТА АРМИЯ?

На 8 февруари украинският президент Володимир Зеленски освободи от длъжност главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и на негово място назначи генерал-полковник Олександър Сирски. Какво е известно за новия главнокомандващ?

В РУСИЯ: ВЗЕМАТ ТИ ИМУЩЕСТВОТО ЗА "ФЕЙК" ЗА РУСКАТА АРМИЯ. ЛЕКО ЗАТИШИЕ НА ФРОНТА (ВИДЕО)

Ако разпространяваш "фалшиви новини" за руската армия, ще ти вземат имуществото – стига руските власти да имат юрисдикцията да го направят. Такъв законопроект беше приет от горната камата на руския парламент (Федералният съвет).

"НЯМАМЕ ХОРА, ДУХЪТ НИ ПАДА И ВСИЧКО ЩЕ СВЪРШИ С МНОГО СМЪРТ": УКРАИНСКИ КОМАНДИРИ С ТЪЖНА КАРТИНА

Украинската армия е изправена пред критичен недостиг на пехота, което води до изтощение и понижаване на духа. Това твърдят украински военни от цялата фронтова линия, интервюирани от The Washington Post през февруари.

ПУТИН УМИРА ОТ СТРАХ: ИДВА ЗАБРАНА ЗА ЕДИНСТВЕНИЯ МУ ОПОНЕНТ ЗА ИЗБОРИТЕ

Противникът на войната в Украйна и сочен за най-голям опонент на Владимир Путин на президентските избори в Русия през март - Борис Надеждин - е изправен пред отстраняване от вота. Той може и да не се изправи срещу руския диктатор, след като местната Централна избирателна комисия откри повече от допустимите "невалидни подписи".

КАЗУСЪТ "УКРАЙНА": БАЙДЪН ТЪРСИ КАК ДА ПРЕХВЪРЛИ ГОРЕЩИЯ КАРТОФ?

Администрацията на Байдън иска войната в Украйна да продължи поне до след президентските избори в САЩ през ноември, но има дебнеща сериозна опасност, особено ако Русия предприеме наистина голяма офанзива. Поради тази причина се появява нов план, който не е писмен, но прозира в политиката на Белия дом, счита анализатор в Аsia Times*.

ВЪПРОСЪТ, ОТ КОЙТО ВСИЧКИ СЕ СТРАХУВАМЕ: ГОТОВИ ЛИ СТЕ ЗА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА?

Генерали, политици и официални лица считат, че Третата световна война е почти тук. Високопоставени служители на НАТО водят надути военни разговори от известно време. Британският военен и политически елит също е особено развълнуван, пише колумнистът Тим Блек в британското издание Spiked. Публикуваме мнението му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 май 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 16 май 2024 г.

Адмирал Емил Ефтимов с висок френски орден: Трябва да продължим подкрепата за Украйна

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

41 младежи от шестия сезон на Mentor the Young се включиха в бизнес симулация в Kaufland

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Времето утре - 17 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com