Официално: Зеленски освободи главнокомандващия на армията Валерий Залужни

6055
Официално: Зеленски освободи главнокомандващия на армията Валерий Залужни
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Украинският президент Володимир Зеленски освободи командващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни. Негов заместник става генерал Олександър Сирски, който досега командваше сухопътните сили на Украйна.

Зеленски заяви, че се е срещнал със Залужни и че е дошло "време за промени във военното ръководство", но че генералът трябва да остане "в неговия екип". Изявлението последва дни на спекулации, че Зеленски обмисля да уволни популярния си командващ украинската армия, който е възприеман от много украинци като национален герой.

Спекулациите в медиите сочат като най-вероятна причина за раздялата несъгласието между Зеленски и Залужни колко души трябва да бъдат мобилизирани, за да може украинската армия да продължава успешно да се бори с руската армия. Никой от двамата не е говорил с точни числа, но отново по медийни данни Залужни смята, че 400 000 - 500 000 души трябва да се присъединят към армията, а Зеленски не е склонен с лесна ръка да направи такава крачка - поради политически причини.

Още: "Нямаме хора, духът ни пада и всичко ще свърши с много смърт": Украински командири с тъжна картина

Благи думи, но сурови действия

"Благодарен съм на генерал Залужни за две години отбрана. Благодарен съм за всяка победа, която постигнахме заедно и благодаря на всички украински войници, които героично изтеглят тази война върху себе си. Честно говорихме днес какво трябва да се промени в армията. Спешни промени. Предложих на генерал Валерий Залужни да продължи да сме заедно в отбора на украинската държава. Бих се радвал на неговото съгласие.

Отсега нататък идва нов управленски екип в ръководството на Въоръжените сили на Украйна. Искам визията за война да е същата и при нашите войници в Работино или Авдиевка, и в Генералния щаб. Водил съм десетки разговори с командири от различни нива. По-конкретно днес разговарях с бригадни генерали Андрей Гнатов, Михаил Драпати, Игор Скибюк и полковници Павел Палиса и Вадим Сухаревски. Всички те са обсъждани за ръководни постове в армията и ще служат под ръководството на най-опитния украински командир. Той има успешен опит в отбраната - проведе отбранителна операция на Киев. Има и успешен опит в настъпление - Харковска освободителна операция.

Още: Зеленски обяви мотивите за уволнението на Залужни

Назначих генерал-полковник Сирски за Главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. Днес разговарях с генерали Мойсук и Забродски. Опитът им е в служба на държавата.

СНИМКА: Getty Images

2024 година може да бъде успешна за Украйна само при условие на ефективни промени в основата на нашата отбрана, която са въоръжените сили на Украйна", написа Зеленски в социалните мрежи.

В отделно изявление Залужни заяви, че е имал "важен и сериозен разговор" със Зеленски и че е било взето решение за промяна на тактиката и стратегията на бойното поле. "Задачите на 2022 г. са различни от задачите на 2024 г. Затова и всички трябва да се променят и да се адаптират към новите реалности. За да побеждаваме и заедно", се казва в изявлението му.

Още: Падна ли Зеленски в капан със смяната на Залужни?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа