Най-важното за деня, 1 февруари 2023 г.

2562
Най-важното за деня, 1 февруари 2023 г.
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 февруари.

РЕШЕНО: ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА

В последните часове на 48-ото Народно събрание депутатите взеха решение минималната работна заплата да е до 50% от средното брутно възнаграждение за страната. Това стана с промени на второ четене в Кодекса на труда, според които се приема механизъм за изчисление на минималната работна заплата, което ще позволи гарантираното ѝ увеличение всяка година.

ПОЖИЗНЕНИЯТ ТЕЛК ВЕЧЕ Е ФАКТ ЗА НАД 30 БОЛЕСТИ

Над 30 заболявания вече могат да получат пожизнено решение от лекарските комисии. Тези промени в ТЕЛК вече са публикувани в "Държавен вестник" в наредбата за медицинската експертиза.

ЕТО ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ МОЖЕ ДА ДОЙДЕ ПЪРВИЯТ МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР ПРЕЗ МАЙ У НАС

Ако се случи отхвърлянето на жалбата за наем на медицински хеликоптер, в рамките до 3-4 месеца ще се справим и ще доставим първия хеликоптер в България. Ще направим всичко възможно да има медицински хеликоптер у нас през май месец с обучен екипаж за това. Ако Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спре процедурата се връщаме в изходна позиция и драстично ще бъде забавен процеса.

ДЪРЖАВАТА ОТПУСНА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЗА ТЕКУЩИ РЕМОНТИ И МАГИСТРАЛИ

Служебният кабинет осигури 150 млн. лв. за големите и важни инфраструктурни обекти, както и 438 млн. лв. за текущи ремонти. Това обяви министърът на регионалното развитие Иван Шишков след заседание на Министерския съвет.

ЗАРАДИ ПРОБЛЕМ С БЛАНКИТЕ: ВСИЧКИ НОВИ ПАСПОРТИ СА ВАЛИДНИ САМО 5 ГОДИНИ

Новите паспорти, които МВР издава, са валидни за 5 години, а личните карти – за 10. По повод това странно обстоятелство депутатът от "Продължаваме промяната" Цветелина Симеонова-Заркин е отправила питане до министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

АНДРЕЙ ГЮРОВ: МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ПЪРВИ С ОБЕДИНЕНИЕ С ДБ

Сега назря моментът за обединение с "Демократична България". Ние виждаме, че в момента процесите са точно такива и ако хората поставят възможността да бъдем такива, каквито сме, че можем да бъдем първи на предсрочните парламентарни избори на 2 април. 

МОЖЕМ ЛИ ДА НАМАЛИМ ЕМИСИИТE БЕЗ ДА ЗАТВАРЯМЕ ТЕЦ-ОВЕ? ГОВОРИ БОРИСЛАВ САНДОВ (ВИДЕО)

Може ли да договорим промяна по Плана за възстановяване и устойчивост в частта "енергетика" или ще претърпим крах в опита си? Можем ли да имаме истински зелена енергия? Как може да се гарантира енергийната сигурност на страната? В Студио Actualno говорим с бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

БСП И ВЪЗРАЖДАНЕ НЕ ПРИЕХА ГЛАДОМОРА В УКРАЙНА ЗА ГЕНОЦИД, НС - ДА

Със 134 гласа "за" и 26 "против" гладоморът в Украйна през 1932-1933 г. беше обявен за геноцид и в България след решение на Народното събрание. В гласуването не участваха депутатите от БСП, а тези от "Възраждане" гласуваха "против".

ЗЕЛЕНСКИ БЛАГОДАРИ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ПРИЗНАВАНЕТО НА ГЛАДОМОРА ЗА ГЕНОЦИД

"Благодарен съм на българския парламент за това, че призна Гладомора през 1932-1933 г. за геноцид над украинския народ. Тази стъпка почита милионите жертви на Гладомора и възстановява историческата справедливост. Жестът на солидарност на България винаги ще бъде помнен от Украйна", написа в официалния си профил в Туитър президентът на Украйна Володимир Зеленски.

БЪЛГАРИЯ УДЪЛЖИ С 1 ГОДИНА ВРЕМЕННАТА ЗАКРИЛА ЗА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ

Временната закрила на разселените лица от Украйна на територията на България се удължава с една година, считано до 4 март 2024 г. Това стана ясно от решение на Министерски съвет, взето на заседанието в сряда. То е в съответствие с решението на Европейската комисия за удължаване действието на Директивата за временна закрила.

ЩЕ ПАДНЕ ЛИ БАХМУТ? РУСИЯ СМЕНИ ПОДХОДА, НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО ФРОНТА УКРАЙНА СЕ ДЪРЖИ (ВИДЕО)

Подкрепленията от редовни части на руската армия при Бахмут позволи руският натиск върху града да продължи и не може да се говори, че е достигната кулминация в атаката. Това посочва американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си доклад за войната в Украйна.

МОЖЕ ЛИ УКРАЙНА НАИСТИНА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ НАТО?

Ако Западът възнамерява да постигне поне подобие на стабилен мир с Русия, то членството на Украйна в НАТО едва ли е разумно решение, смята авторът на статия в 19FortyFive. И все пак при определени обстоятелства са възможни варианти, отбелязва той. 

АНАЛИЗ: ПРИОРИТЕТ НА САЩ НЕ Е ВОЙНАТА В УКРАЙНА, А ТАЗИ С КИТАЙ

Западният фронт, който предполага подкрепа за Украйна на всяка цена, с изключение на ядрен конфликт, се пропуква, пише френското издание Atlantico. Приходите на САЩ са изложени на риск. Паричният поток от ЕС, арабските монархии и Китай пресъхна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com