България удължи с 1 година временната закрила за украинските бежанци

5950
България удължи с 1 година временната закрила за украинските бежанци
Снимка: БГНЕС

Временната закрила на разселените лица от Украйна на територията на България се удължава с една година, считано до 4 март 2024 г. Това стана ясно от решение на Министерски съвет, взето на заседанието в сряда. То е в съответствие с решението на Европейската комисия за удължаване действието на Директивата за временна закрила.

За да направи промените, служебният кабинет измени РМС №144 от 10 март 2022 г. за предоставяне на временна закрила на разселени лица от Украйна и за изменение на Националния план за действие при временна закрила в Република България.

75 деца от Украйна получиха статут на временна закрила на ГКПП „Дунав мост“ при Русе

75 деца от Украйна, сираци или с родители на фронта, получиха статут на временна закрила на ГКПП „Дунав мост“ при Русе, съо...

Правителството прие също така решение за изменение на РМС №642 от 4 август 2016 г. за утвърждаване на образци на регистрационни карти, които се издават от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. С това се определя срок за пререгистрация на украинските бежанци с предоставена временна закрила.

Процесът по пререгистрация ще започне в началото на февруари 2023 г. и ще продължи до 31 март 2023 г., добавят от Министерски съвет.

Още на 14 октомври миналата година, на заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в ЕС, бе взето решение действието на временната закрила на украинските бежанци да бъде удължено автоматично за срок от още една година – до 4 март 2024 г. Досега българското правителство не беше предприело действия.

За удължаване на временната закрила най-много настояваха от Българския хелзинкски комитет, като твърдяха, че от самото начало на мандата си служебният кабинет е показал, че ще опита всячески да ограничи закрилата на украинците.

ООН предупреди за нова вълна от украински бежанци

Киев и европейските правителства трябва да се подготвят за възможна вълна от хора, бягащи от боевете. Това каза шефът на Агенцията на О...

По-рано през януари България получи от Европейската комисия средства за спешно подпомагане в размер на 21 318 000 лева. Те са за първоначалния прием и временно настаняване на разселени граждани от Украйна в периода 24 февруари 2022 г. – 23 февруари 2023 г. с подкрепата на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ 2021 – 2027 г.

В началото на януари Върховният комисариат за бежанците към ООН публикува статистика, от която стана ясно, че България е най-негостоприемната държава за украинските бежанци и те масово я напускат. Две трети от дошлите у нас украинци след началото на войната са предпочели да се преместят в друга държава, сочеха данните.

Последната обновена статистика в сайта на ООН е за 21 януари 2023 г. и показва, че у нас има 50 219 украински бежанци (с около 100 по-малко спрямо пет дни по-рано, 16 януари). Регистрирани за временна закрила от началото на войната са били общо 151 332 – т.е. тенденцията, че 2/3 избират да се преместят в друга страна, се запазва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com