Най-важното за деня, 12 юли 2023 г.

3533
Най-важното за деня, 12 юли 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 юли.

БЮДЖЕТЪТ МИНА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ, ДПС СЪЩО ГО ПОДКРЕПИХА

На 12 юли Народното събрание прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за тази година. Решението беше взето със 156 гласа "за", 71 "против", един депутат се въздържа.

ГЕРБ И ПП-ДБ СЕ РАЗБРАХА ЗА НАЗНАЧЕНИЯТА. БОРИСОВ ОБЯСНИ МЕХАНИЗМА (ВИДЕО)

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за назначенията, стана ясно от изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на председателя на парламентарната група на формацията Десислава Атанасова. 

"ЛОБИСТКА ПОПРАВКА": НС ПОСЕЧЕ НАМЕРЕНИЕТО НА АСЕН ВАСИЛЕВ ДА МЕСТИ АРБИТРАЖНИТЕ ДЕЛА

Министерството на финансите ще продължи да отговаря за международните арбитражни дела, по които България е страна. Това реши парламентът с подкрепа за внесено от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" предложение, което беше прието с 163 гласа "за" и 52 (от "Продължаваме промяната - Демократична България") "против".

ВАС РЕСТАРТИРА ДЕЛОТО ЗА ЛИЦЕНЗА НА КТБ

След множество отводи Върховният административен съд (ВАС) върна за ново разглеждане делото за отнемане на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ).

ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ МИНИСТЪР КАЗА КАКВА ЩЕ Е ЗАПЛАТАТА ЗА УЧИТЕЛИТЕ С НОВИЯ БЮДЖЕТ

Парите за образование са нараснали с над 900 млн. лв. Това, което ще се случи след приемането на държавния бюджет е, че началната работна заплата на учителите ще стане от порядъка на 1 700 лв. Това заяви образователният министър Галин Цоков пред bTV. 

СЛАБ 2 НА МАТУРИТЕ ПОЛУЧИХА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ В УЧИЛИЩЕ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ

Училище в област Добрич отбеляза неприятен рекорд - всички негови ученици, завършващи средното си образование са с оценка Слаб (2) на задължителните матури. Става въпрос за абитуриентите от Средно училище "Христо Смирненски" в с. Крушари.

5 "ЕДНО НА УМ", КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ПО ВРЕМЕ НА ЛЯТНАТА НИ ПОЧИВКА (ВИДЕО)

Очаквания за силен туристически сезон имахме през пролетта, но с началото на летния сезон от Черноморието започнаха да пристигат и други сигнали. Кои са причините за слабия туристически поток? В Студио Actualno e Габриела Руменова от "Ние, потребителите".

МО ПРЕКРАТИ ПОРЪЧКА ЗА ДВИГАТЕЛИ НА МИГ-ОВЕТЕ ЗАРАДИ ЛИПСА НА ОФЕРТИ

Министерство на отбраната е прекратило обществената поръчка за доставка на нови шест ремонтирани двигатели за изтребителите MиГ-29. Причината е липсата на оферти. Това става ясно от портала за Електронни обществени поръчки, където може да се види, че такива липсват.

НАТО МОЖЕ ДА НАДГРАДИ БОЙНАТА ГРУПА В БЪЛГАРИЯ ДО БРИГАДА С 5000 ВОЙНИЦИ

НАТО може да увеличи 4 пъти настоящото си присъствие в България чрез надграждане на бойната батальонна група до бригада. В нея ще участват обучени войници от няколко държави.

УКРАЙНА В НАТО КАТО СВЪРШИ ВОЙНАТА С РУСИЯ: КАКВО ЗНАЧИ "СВЪРШИ"?

Какво значи край на войната в Украйна? Спиране на военните действия? Освобождаване на окупираните от Русия украински територии? Тези въпроси постави Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи, дипломат и директор на Института за икономика и международни отношения. Той го направи с оглед на решението на срещата на върха на НАТО, което на практика гласи, че Украйна може да стане член на Алианса, когато войната с Русия свърши.

НОВ ПЛАН НА ЕС ЗА УКРАЙНА: РАКЕТИ И ИЗТРЕБИТЕЛИ, "ЧАДЪР" ЗА СИГУРНОСТ И ЧЛЕНСТВО

След като НАТО обяви няколко официални стъпки за гаранции за сигурността и бъдещо членство на Украйна в Алианса след войната, стана ясно, че и Европейският съюз е подготвил такъв план.

"ЗАПАДЪТ ДА ВДИГНЕ ОБОРОТИТЕ": УКРАЙНА ИМА НУЖДА ОТ ПО-СЕРИОЗНА ПОДКРЕПА

Европейските военни компании са принудени да увеличат производството, но искат дългосрочни гаранции, пише Bloomberg. На свой ред европейските страни искат бързо да създадат военна промишленост, но това ще отнеме поне няколко години, считат представители на отбранителната индустрия.

ГОВОРЕНЕ С ЧИСЛА ЗА ПРОВАЛ НА КОНТРАОФАНЗИВАТА: КОЛКО ТОЧНО ЛЪЖЕ ШОЙГУ? (ВИДЕО)

Украинската контраофанзива е провалена инициатива. Такова внушение направи руският военен министър Сергей Шойгу точно когато стартира двудневната среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.

МАРИОНЕТКИТЕ ОТ "ВАГНЕР" СЕ ИНФОРМИРАЛИ ОТ ТЕЛЕГРАМ ПО ВРЕМЕ НА МЕТЕЖА

Руската служба на ВВС поговори с един от командирите на младшето звено на ЧВК "Вагнер", който заедно със своето подразделение е участвал в метежа на Евгени Пригожин и е стигнал от Луганск до Ростов на Дон. Мъжът условно е наречен Глеб.

МИЛИАРДИТЕ НА ПРИГОЖИН: КАКВО ЩЕ МУ ОСТАНЕ?

Икономическите начинания на руския олигарх Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин и създател на ЧВК Вагнер, са много по-мащабни от наемническата му армия, излизат далеч извън границите на Русия - в Украйна, Африка и Близкия изток.

ЗАЩО УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА Е ТОЛКОВА БАВНА: ПОГЛЕД ОТВЪТРЕ

Макар като цяло оптимистичният тон на Запад за украинската контраофанзива все още да преобладава, то все повече на преден план излизат съмнения дали всичко ще завърши добре за Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Завърши новият випуск на „Пчеларския университет“, подкрепен от Kaufland България

Експерт: Енергийно бедните в България ще са около 2 млн. души

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Жълт код за обилни валежи в 8 области за сряда

Радев удостои Лили Иванова с Почетния знак на президента (СНИМКИ)

БДЖ инсталира видеонаблюдение във влаковете

Кой има имен ден днес, 21 май, 2024 г. Честито!

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com