Най-важното за деня, 18 август 2023 г.

1315
Най-важното за деня, 18 август 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 август.

МОЧА МОЖЕ ДА Е НЕЗАКОНЕН СТРОЕЖ: АДВ. ПЕТЪР СЛАВОВ В "ОТГОВОРИТЕ"(ВИДЕО)

Паметникът на съветската армия в София, известен също и като МОЧА, може да е незаконен строеж. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ адв. Петър Славов от инициативата “Правосъдие за всеки“. Известни общественици написаха писмо до областния управител и премиера с апел да не се бави преместването на паметника на съветската армия под претекст, че се чака предпроектната документация.

СЛЕД УБИЙСТВОТО НА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ: ПРЕМИЕРЪТ ПОИСКА СМЯНА НА ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МВР (ВИДЕО)

Премиерът Николай Денков обяви, че ще поиска отстраняване на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Новината идва само няколко дни след убийството на бившата барета Алексей Петров в София. По-рано днес в се проведе среща на Съвета по сигурността към Министерски съвет заради знаковото убийство. Денков обяви, че очаква решението да се гласува от Министерски съвет до следващата сряда, но за да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено и от президента Румен Радев.

ГЛАС ОТ СКОПИЕ: МАКЕДОНЦИТЕ СА ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ И ЕС, ЕЛИТЪТ РАБОТИ ЗА РУСИЯ(ВИДЕО)

В парламента на Северна Македония днес (18 август) започва процедурата за конституционни промени, които да включат българите и още 4 етноса в основния закон. Има ли обаче мнозинство? По темата разговаряме в Студио Actualno с Атанас Величков - главен редактор на сайта Трибуна.мк. Той е родом от Благоевградско, но от близо 20 години живее в Скопие.

ГЕРОИТЕ НА ПРЕХОДА СИ ОТИВАТ ЕДИН ПО ЕДИН ПО НАЧИНА, ПО КОЙТО СА СИ ПОСТЛАЛИ: ЛЮБОМИР СТЕФАНОВ В "ОТГОВОРИТЕ"(ВИДЕО)

Продължава преброяването на дивите зайци. Иначе казано героите на прехода си отиват един по един, очевидно не по начина, който са желали, а по начина, по който са си постлали. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов: “Сега властта и цялото ни общество има възможност да се подреди около такива знакови теми. Знаем биографията на хората от ъндърграунда, които през последните два месеца си отидоха по една или друга причина. Къро си отиде в Южна Африка, а единият от братята Галеви се върна да си отиде в кревата, в собствената къща. Сега и Алексей Петров, който беше прекрачил от сенчестия в полусенчестия бизнес или направо беше избелил себе си и неговите компании". 

РУСИЯ ИСКА ДА ПРОИЗВЕДЕ 6000 ДРОНА БЕЗ ИРАН: ИЗТЕКОХА ДАННИ ОТ ЗАВОДА В ТАТАРСТАН

Инженерите в някогашния процъфтяващ индустриален център дълбоко в Русия са заети с планиране. Екипът тайно е получил задачата да изгради производствена линия, която да работи денонощно и да произвежда дронове камикадзе - оръжия, които силите на диктатора Владимир Путин получават по принцип от Иран за бомбардиране на украински градове.

НАЙ-БОГАТИТЕ ДЕПУТАТИ: ИМА ЧОВЕК С 8 САМОЛЕТА И НЕ Е ПЕЕВСКИ(СНИМКИ)

Делян Пеевски (ДПС), Бойко Рашков, Владислав Панев и Константин Бачийски от ПП-ДБ, Вежди Рашидов, д-р Лъчезар Иванов и Младен Маринов от ГЕРБ-СДС са най-богатите народни представители. Това сочи прегледът на имуществените им декларации пред КПКОНПИ. Стоян Георгиев от ПП-ДБ има осем самолета, шест от които фирмени, а Йордан Тодоров от "Възраждане" е влагал в биткойни. Един от най-имотните депутати Бранимир Балачев (ГЕРБ-СДС) е горд притежател не само на множество имоти и вили във Варна, София, Банско и декари ниви във Ветрино и Драганово, но също така с "Ауди Q7" и ветроходна яхта.

СЕГА НЕ МОЖЕМ ДА СРИНЕМ УКРАЙНА: ВИСШ КОМАНДИР НА ДНР ГОВОРИ С ДУМИ НА ПРИГОЖИН(ВИДЕО)

Можем ли да сринем Украйна военно? Сега и в близко бъдеще – не. Така започват разсъженията за войната в Украйна на Александър Ходаковски, командир на отряда "Восток", който е част от милициите на т. нар. ДНР (Донецка народна република). Ходаковски е в сериозна вражда с друг много известен символ на ДНР – арестуваният заради дискредитиране на руската армия бивш силов министър на ДНР и осъден на първа инстанция от съд в Хага на доживотен затвор заради свалянето на полет MH17 Игор Гиркин. Гиркин определя Ходаковски като изцяло верен на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. А водената от Ходаковски милиция е точно тази, която беше победена в Урожайно

ТАГАРЕВ: РУСИЯ ПАК УДЪЛЖИ УЧЕНИЯТА В НАША ЗОНА, НЕ СЕ ИЗКЛЮЧВА ВОЙНА В ЧЕРНО МОРЕ

Русия е удължила до края на месец август временната предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Това включва части от изключителната икономическа зона на България, като удължаването е второ подред. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред Нова ТВ. "За последните 48 часа има над 100 кораба, движещи се от юг на север през икономическата зона на България, като някои минават и през териториалните ни води. Русия, без да има някакви решения на международни органи, сама налага агресивен режим в Черно море и се опитва да наложи своята воля", заяви той.

СТРАНИ-ЖЕРТВИ НА КАСЕТЪЧНИ БОМБИ ПРЕДУПРЕДИХА ЗЕЛЕНСКИ: ЖЕРТВИ ЩЕ БЪДАТ УКРАИНЦИТЕ (ВИДЕО)

През юли администрацията на американския президент Джо Байдън се вслуша в молбите на Украйна и реши да изпрати касетъчни бомби в Киев. Преди 15 години много страни по света решиха никога повече да не използват това противоречиво оръжие, тъй като всяка такава бомба освобождава и разпръсква произволно множество суббоеприпаси в голям периметър, което представлява сериозна заплаха за цивилните в продължение на няколко десетилетия.

АНАЛИЗ: ИМА ЛИ НАДЕЖДА ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЗЪРНЕНАТА СДЕЛКА, ПРОВАЛЕНА ОТ РУСИЯ?

На 17 юли говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия преустановява участието си в Черноморската зърнена сделка, докато не бъдат изпълнени всички задължения към Москва в споразумението, включително осигуряване на възможност за доставка на руски храни и торове на световните пазари. Това изявление беше направено след украинска атака срещу Кримския мост, който служи като важен канал за доставки на руските въоръжени сили в Украйна, но Песков подчерта, че тези две обстоятелства не са свързани помежду си. Русия отговори на удара с дрон по Кримския мост с атака срещу износа на украинска пшеница - обстреля главното вътрешно пристанище на Украйна на река Дунав. В резултат на спирането на участието на Москва в сделката за зърно и ескалацията на ситуацията, милиони хора, зависими от доставките на храна през Черно море, не получиха хляб.

САЩ ЯСНО КАЗАХА КОГА УКРАЙНА ЩЕ ПОЛУЧИ F-16 (ВИДЕО)

Съединените щати са одобрили изпращането на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия в Украйна, за да се защитават от руските нашественици, веднага след като приключи обучението на пилотите. Тази информация се появи в Ройтерс и в CNN на база източници от американската администрация, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com