Русия започва военни учения и в наша зона в Черно море

20996
Русия започва военни учения и в наша зона в Черно море
Снимка: Kremlin.ru

Русия е изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. Това потвърдиха от Министерството на отбраната за Actualno.com след вчерашното съобщение на НАТО, че осъжда "опасното" поведение на Русия в Черно море.

Тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, но те

не се смятат за добра практика

се казва в съобщението.

България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса, уверяват от министерството на отбраната.

Още: НАТО взе конкретни мерки и за България след като руска бомбардировка застраши Румъния

Това е опит на Русия да повдигне цената на зърнената сделка. Казва ни, че Русия след като излезе от зърнената сделка се опива да осуети износа на зърно от украинската страна. Това заяви заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов за нотификацията от Русия, цитиран от БГНЕС.

“Според мен това е опит на

Русия да повдигне цената на зърнената сделка

да възпрепятства Украйна и ще се търсят вероятно преговори Русия да се върне в сделката, но това е въпрос на ООН, а не на НАТО”, добави той.

“Става въпрос за учение, което заема част от нашата изключителна икономическа зона. Съгласно международното морско право там руснаците могат да извършват със свободно корабоплаване. Проблемът е, че в тази зона провеждайки учение те нямат право на ембаргови операции и възпрепятстване на корабоплаването.

Продължава мониторингът на ситуацията на море”, увери и заместник-министърът.

Още: Ето какви точно права има Русия в рамките на военното учение в Черно море

Припомняме, че НАТО вчера осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че

новата руска "предупредителна зона"

засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса. Новата морска "зона на повишена военна заплаха", създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което "поражда нови рискове от недоразумения и ескалация", предупреди още Алиансът. НАТО уточни, че засилва мерките си за наблюдение на Черно море, "по-специално с помощта на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати".

"Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморското зърнено споразумение и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански продукти от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света", се казва в изявлението на НАТО, публикувано след среща на съвета НАТО-Украйна, която се проведе вчера, 26 юли. Съюзниците също така осъждат "неотдавнашните ракетни атаки на Русия срещу Одеса, Николаев и други (украински) пристанищни градове, включително циничната атака на Москва с дрон срещу съоръженията за съхранение на зърно в Рени", пристанище в непосредствена близост до румънската граница, продължава текстът.

"Русия носи пълна отговорност за опасните си действия и за ескалацията в Черноморския регион", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават бдителността си", добави той. "Оставаме готови да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия", подчерта Столтенберг.

Американски адмирал: Кораби на НАТО могат да ескортират превоза на украинско зърно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика