Най-важното за деня, 19 февруари 2023 г.

4127
Най-важното за деня, 19 февруари 2023 г.
Снимка: Демократична България

Редакционният екип представя по-важното от деня накратко.

"ИМА КАК": ПП И ДБ СЕ ОБЕДИНИХА С ГРАЖДАНСКИ ДВИЖЕНИЯ (ВИДЕО)

Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“, шест организации и граждански движения и стотици демократични мислещи граждани днес поставиха начало на обединение, което казва, че „Има как“ България да поеме по пътя на изграждането на справедлива, европейска и модерна държава. Събитието, което се проведе пред Народния театър „Иван Вазов“, откри съпредседателят на Продължаваме Промяната Кирил Петков.

ГЕРБ: КИРИЛ ПЕТКОВ ОПИТА ДА ПРИВАТИЗИРА ЛЕВСКИ (ВИДЕО)

"Днес е ден за почит, а не за предизборни агитации. Това, което се случва пред Народния театър, освен че е проява на комплекси, е и обида. Ние осъждаме категорично образа на Левски да бъде използван от Кирил Петков и обкръжението му." Това заяви Тома Биков от ГЕРБ по време на пресконференция  на партията по повод събитието пред театър "Иван Вазов", на което от ПП и ДБ обявиха голямо обединение за изборите.

ЯВОР БОЖАНКОВ: РАДЕВ ПРЕКАЛИ С ПОЗИЦИЯТА СИ СРЕЩУ ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА И САНКЦИИТЕ ЗА РУСИЯ

„Принципни разговори бяхме водили, още когато бях изключен и станах независим. Те казаха: „Имаме нужда от човек като теб. Правим ново обединение”. С всички лидери съм говорил”. Това каза в „На фокус с Лора Крумова” по Нова телевизия бившият депутат Явор Божанков. За изборите на 2 април Божанков се присъедини към новата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" също като част от гражданската квота.

ДУНЧЕВ: ГУБЯ ДОВЕРИЕ КЪМ КИРИЛ ПЕТКОВ, АКО КАЖА ВСИЧКО, ЩЕ СЪСИПЕМ ИЗБОРИТЕ

„Аз и моят екип от София-област не сме се отказали от изборите. Хубаво е хората да знаят, че не сме се отказали, а протестираме срещу един опит София-област да бъде дадена на „Демократична България“ с едно безпринципно решение без да се отчита спецификата и усилията ни да я отвоюваме от мафията“. Това заяви пред bTV Александър Дунчев, който беше народен представител от „Продължаваме промяната“ в последните два парламента.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: КРАЙ НА СПАДА, ДЕ ФАКТО ПЛАТО С ПОД 2% ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ

След пет поредни седмици на понижение на новите случаи на коронавирус в България, тенденцията достигна своя край. Вече се наблюдава ръст, но нивото на положителни тестове и случаи е толкова ниско, че това със сигурност беше очаквано предвид факта, че вече никой не говори, че е възможно Ковид да изчезне съвсем.

РЕГИОНАЛНИЯТ МИНИСТЪР: ДЪРЖАВАТА Е В РЕМОНТ

Държавата е в ремонт, защото строителството на инфраструктурните обекти са в състояние, в което трябва да се започне основен ремонт. Институциите, които следва да поемат отговорността, липсват и няма кой да поеме отговорност в рамките на закона. Това заяви служебният регионален министър арх. Иван Шишков пред Нова телевизия.

КЗП: СТОКИТЕ ЩЕ ПОЕВТИНЕЯТ, КОГАТО СЕ ОГРАНИЧАТ НЕЛОЯЛНИТЕ ТЪРГОВСКИ ПРАКТИКИ

Нелоялните търговски практики са причина за изкуствено завишаване на цените на основните стоки. Стоките би трябвало да поевтинеят, когато се премахнат предпоставките за изкуствено завишаване на цените.  Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев пред bTV за ограничаване на инфлацията чрез мерките на служебното правителство.

ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР ОБЯВИ НОВА ДАТА ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА

"Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1-ви юли". Това предложи ресорният финансов министър Росица Велкова пред БНР.  Тя бе категорична, че ще получим отказ, ако България подаде искане за конвергентен доклад до края на февруари.

РУСКИ РАЗПАД: ПРИГОЖИН СРЕЩУ КАДИРОВ, ЧВК ВАГНЕР И ДНР СРЕЩУ РУСКАТА АРМИЯ (ВИДЕО)

Напрежението между редовната руска армия и паравоенните формирования, които хем се водят част от нея, хем всъщност са обособени отделни единици, расте.

САЩ ПРЕДУПРЕДИ КИТАЙ ДА НЕ ДОСТАВЯ ОРЪЖИЕ НА РУСИЯ

Тъй като опитът за превземане на Украйна от Русия наближава своята едногодишна граница, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза пред CBS News, че Китай активно обмисля предоставянето на смъртоносна подкрепа, включително оръжия и боеприпаси, за да помогне на Москва във войната й срещу Украйна. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com