Най-важното за деня, 20 април 2023 г.

4415
Най-важното за деня, 20 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 април.

РАДЕВ КЪМ ПП-ДБ: ВИЕ СТЕ АЛТЕРНАТИВА НА СТАРИЯ МОДЕЛ, А ДНЕС РАБОТИТЕ С ГЕРБ (СНИМКИ И ВИДЕО)

"Второто място е изпитание за вашите политически принципи, защото вашата силна заявка за присъствие в политиката е за алтернатива на стария управленски модел, а днес влизате в общи действия с победителите от ГЕРБ".

ВАСИЛЕВ: НЯМА ДА СЕ ПРЕГЪРНЕМ С ГЕРБ, ЩЕ ПРЕДЛОЖИМ ПРАВИТЕЛСТВО НА МАЛЦИНСТВОТО

Няма да се прегърнем с ГЕРБ. Отговорността за съставяне на правителство отново е в техните ръце. Ние няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ нито с тяхно участие. Алтернативата пред нас е правителство на малцинството. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Радостин Василев в ефира на Нова телевизия.

БОРИСОВ ПРИ РАДЕВ: ГРЕХОТА Е ДА ПРОИГРАЕМ ЕДИНОМИСЛИЕТО В ГЕРБ И ПП-ДБ (ВИДЕО)

"Народът ни каза, че нито една партия не може сама да се справи. Ние прилагаме много търпение и като партия хората ни казаха, че без ГЕРБ не може, но и ГЕРБ не може да управлява сама. Въпросът е дали колегите ще преодолеят страховете си да не загубят избиратели."

АТАНАСОВ: НА БОРИСОВ МУ ТРЯБВА ПЕРАЛНЯ И НАЙ-ДОБРИЯТ МУ ШАНС Е ПП-ДБ

Трябва да намерим начин да работим заедно с ГЕРБ. Една цяла пропагандна машина се занимава с това да „пере“ Бойко Борисов. На Борисов му трябва пералня и най-добрата пералня за него е нашата коалиция. Това мнение изрази съпредседателят на „Демократична България“ и част от коалицията ПП-ДБ генерал Атанас Атанасов пред bTV. 

ДИСЕКЦИЯ НА НЕГЛАСУВАЩИТЕ: ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ НЕ ОТИВАТ ДО УРНИТЕ? ГОВОРИ ПСИХОЛОГЪТ ПЛАМЕН ДИМИТРОВ (ВИДЕО)

Ниската избирателна активност е един феномен, който не може да бъде обяснен, но когато се зададат избори винаги започва едно морално поучаване от политиците как когато не гласуваме всъщност гласуваме, как по този начин подкрепяме платения вот и т.н. Подобни думи обаче никога не стигат до хората, които не гласуват, защото те не слушат политиците. Това се превръща в съкратена илюстрация на книгата "Параграф 22" на Джоузеф Хелър. Негласуващите дават шанс на политическата арена да се появяват политици, които не са им приятни и понеже не са им приятни политиците - те не гласуват… Верни ли са тези размисли - в Студио Actualno питаме психолога Пламен Димитров - бивш председател на УС на Дружеството на психолозите в България, който се занимава с този феномен вече 30 години.

ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА ИМУНИТЕТА НА РАДОСТИН ВАСИЛЕВ (ВИДЕО)

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да свали имунитета на Радостин Василев от "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

ГЕШЕВ ЩЕ ДАДЕ МЕХАНИЗМА ЗА КОНТРОЛ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД: ТОВА НЕ Е СЪДЕБНА РЕФОРМА (ВИДЕО)

"Ако бъде приет, ще поставя въпроса пред Конституционния съд. Не само за мен, а и за Върховния касационен съд, той противоречи на Конституцията", каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Бургас по повод законопроекта, който предвижда механизъм за контрол над главния прокурор. 

ГЛОБИХА ОБЩИНА ПЕРНИК СЪС 100 000 ЛЕВА

На 100 000 лева е осъдена община Перник, заради прекомерно бързане преди три години. На практика е бил сключен нов договор за сметосъбиране преди да е изтекъл срокът на стария. Двата се засичат с девет дни. Отделно от това е прогласена нищожността на сключения тогава нов договор на стойност 1,2 млн. лв.

"РАЗГОВОРИ ЗА СОФИЯ": ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ ПРИ ПОИСКВАНЕ - ЩО Е ТО? (ВИДЕО)

"Разговори за София" - така се казва най-новата рубрика на Actualno.com, която има за цел да покаже постиженията и предизвикателствата на нашата столица във всеки един аспект. Ще говорим за транспорта, за услугите, за нововъведенията, за културата, за събитията в града. И за всичко, което я прави толкова богата и привлекателна.

БЮДЖЕТЪТ НЕ Е СЧЕТОВОДНА СМЕТКА, А ПОЛИТИКА: ЛЮБОМИР ДАЦОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Бюджетът не е счетоводна сметка, бюджетът е политика. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова” макроикономистът Любомир Дацов, който е член на Фискалния съвет. 

ЗЕМЕДЕЛЦИ: ЗАБРАНАТА НА ВНОС ОТ УКРАЙНА НЯМА ДА ДАДЕ РЕЗУЛТАТ

Земеделци в Русенско смятат, че забраната до 30 юни за внос на зърнени култури от Украйна няма да даде резултат. Според зърнопроизводителя Станимир Станчев, мерките нямало да сработят, тъй като не променяли нищо по отношение на транзитния коридор за трети държави, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. По думите му, това означава, че отново нямало да има контрол върху спазването на транзитния коридор.

СТОЯНОВ: АКО ЦЕНИТЕ НА ЕДРО ТРЪГНАТ НАГОРЕ, ЩЕ РАЗРЕШИМ ВНОСА ОТ УКРАЙНА

Ние ще наблюдаваме цените и ако производителите се опитат да вдигнат цените на едро заради спрения внос, веднага ще разрешим вноса от Украйна. Пазарът е залят от стока и продукция за около 3 млрд. лева. Тя не може да се реализира и именно заради това спираме вноса. Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на Нова телевизия.

УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА ЗАПОЧВА, В РУСИЯ ФСБ ГОНИ ВРАГА С ПАРТИЕН БИЛЕТ (ВИДЕО)

Започна ли украинската армия вече така очакваната пролетна контраофанзива? Данни, че точно това почва да се случва, вече се натрупват.

ПАРАНОЯ: ПУТИН В ОКУПИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ, ЗА ДА СЕ УБЕДИ, ЧЕ ШОЙГУ НЕ ГО ЛЪЖЕ?

Изглежда, че параноята на руския диктатор Владимир Путин достига нови висоти. Неочакваното му пътуване до окупираните региони на Херсонска и Луганска област в Украйна на 18 април е било своеобразна инспекция в отговор на дезинформацията, която издирваният от съда в Хага държавен глава е получавал от фронта, съобщава The Moscow Times.

ВОДИ ЛИ САЩ ПРОКСИ ВОЙНА С РУСИЯ?

Според Владимир Путин Западът се опитва да се справи с Русия. Администрацията на Байдън отрича това. Изтекли документи обаче показват степента на намеса на САЩ в конфликта в Украйна, пише The Washington Post.

КАК СЕ РАЗМИНА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА: ПРЕМЪЛЧАНОТО ЗА 29 СЕПТЕМВРИ 2022 ГОДИНА (ВИДЕО)

Разузнавателни самолети на британските ВВС (Кралските военно-въздушни сили) продължават да патрулират над Черно море веднъж на всеки 10 дни. Но тяхната активност не остава незабелязана, и както се оказа, в отговор Русия многократно вдига своите изтребители, съобщава The Times, позовавайки се на данни от проследяване на полетите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 15 юни

Прогноза за времето - 16 юни 2024 г. (неделя)

Интензивен трафик на някои гранични пунктове

Кой има имен ден днес, 15 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 15 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 14 юни 2024 г.

300 души блокираха "Петрохан", не искат тирове там

Какво обезщетение могат да получат пострадалите от пороите?

АПИ предупреждава за пренасочен трафик по АМ "Марица", вижте къде

Симо Лазаров: 50 години електронна музика в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-важното за деня, 15 юни
Най-важното за деня, 15 юни

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 юни. РУСКИ БТР-И ГОРЯТ В УКРАЙНА, А ПУТИН ГОВОРИ ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД...