Най-важното за деня, 21 ноември 2022 г.

3603
Най-важното за деня, 21 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 ноември.

ПРЕЗИДЕНТЪТ И ДБ СА ПРИТЕСНЕНИ ОТ ДИАЛОГА В ПАРЛАМЕНТА, СКАРАХА СЕ ЗА ОРЪЖИЯТА

Президентът Румен Радев проведе консултации с "Демократична България" за съставяне на правителство, като двете страни изразиха притеснение от диалога в парламента последната седмица, свързан с приемането на промените в изборното законодателство.

РАДЕВ ВРЪЧВА ТРЕТИЯ МАНДАТ СЛЕД НОВА ГОДИНА, ЗА ДА ИМА ЕВЕНТУАЛНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ МАРТ

Радев връчва третия мандат след Нова година, за да има евентуални избори през март, обяви президентът в края на консултациите с "Демократична България". 

СТОИЛ ЦИЦЕЛКОВ: ЦИК ТРЯБВА ДА СЕ РЕДУЦИРА ДО ТРИМА ДУШИ (ВИДЕО)

В Студио Actualnо говорим за промените в Изборния кодекс, които т.нар. хартиено мнозинство в парламента се опитва да прокара.

12-ГОДИШНИЯТ САШКО ОТ ПЕРНИК ВЕЧЕ Е ДОБРЕ

Състоянието на Александът от Перник е добро. Няма наранявания или повреди, които да имат пряка опасност за живота му. Това съобщи на брифинг тази сутрин директорът на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров. 

СЛЕД СТОТИЦИ ГОДИНИ ЕВОЛЮЦИЯ: 42 ГЕНА НИ ПАЗЯТ ОТ КОРОНАВИРУСИ

42 гена ни пазят от коронавируси заради мутации през годините. Те са еволюирали след различни епидемии. Това обясни пред „Телеграф“ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя се позова на световно проучване, чиито резултати са публикувани миналата година в списание Current Biology. Изследването анализира ДНК на хиляди хора, като целта е да се разбере дали имат в гените си белези за древни епидемии, предизвикани от коронавируси. Данните сочат, че жителите на Китай, Япония и Виетнам са се сблъсквали с такива в продължение на около 20 000 години в епидемия, приключила преди 5 хилядолетия. 

ПРОФ. ПАВЛОВ ЗА ПРОВОКАТОРИТЕ В ОХРИД: ЩЕ СИ ПЛАТЯТ С ЦЯЛАТА СТРОГОСТ НА ИСТОРИЯТА

"Нападението над клуба в Охрид е организирана провокация. Тези, които правят подобни провокации някой ден ще си платят за това нещо. Ще си платят със загуба на авторитет и с цялата строгост на историята. Така историкът проф. Пламен Павлов коментира пред Actualno.com поредния вандалски акт срещу български клуб в Северна Македония. Тази нощ между 1 и 2 часа след полунощ са били изпочупени прозорците на помещението на клуб "Цар Борис III".

"ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ" ОБЕЩАВА ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ САМО В БЪЛГАРИЯ ОТ 1 ЯНУАРИ

"Лукойл Нефтохим България" прехвърля цялата си икономическа дейност в България от 1 януари 2023 г. Това обяви вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев след постигнато решение между служебния кабинет и ръководството на компанията. Илшат Шарафутдинов – председател на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ - потвърди договорката на брифинг в Министерски съвет.

ВИДЕО: В ДОНЕЦКА ОБЛАСТ Е МЕСОМЕЛАЧКА, В ЛУГАНСКА УКРАИНЦИТЕ ПОЛЕКА НАПРЕДВАТ

 

Тежки битки на фронта в Донецка област, в Луганска област обаче украинците продължават да оказват натиск и руснаците са притиснати. Това сега са двете области, в които активните военни действия в Украйна са най-видими.

УКРАЙНА ОБЯВИ КОЛКО СА ЦИВИЛНИТЕ ЖЕРТВИ ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА, ИМА СТОТИЦИ ДЕЦА

 

Повече от 8300 цивилни граждани на Украйна са били убити досега във войната, започната от руския президент Владимир Путин на 24 февруари. Това съобщиха в неделя следователи в Киев, ръководени от главния прокурор Андрий Костин.

ПОЛША ИЗПРЕВАРВА ГЕРМАНИЯ КАТО ВОЕННА СУПЕРСИЛА №1 В ЕВРОПА, НО БЕРЛИН НЯМА НИЩО ПРОТИВ

 

Когато миналата седмица ракета руско производство падна в полското погранично село Пшеводов (Пшеводув) и уби двама души, някои европейски лидери се притесниха и за реакцията на полското дясно правителство, и за възможността Русия да е нанесла удара. Дългогодишното недоверие на Варшава към всичко руско и дълбоката антипатия на сегашното правителство към Москва предизвикаха опасения от Брюксел до Берлин, че Полша може да направи нещо необмислено.

УКРАЙНА ПЕЧЕЛИ НА ФРОНТА, НО НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ ТЕПЪРВА ПРИТИСКА РЕЖИМА НА ЗЕЛЕНСКИ

 

Въпреки напредъка на украинската армия на бойното поле и отстъплението на Русия – по-специално неотдавнашното изтегляне от Херсон – икономиката на Украйна е разбита на пух и прах. Продължителният конфликт на изтощение, очевидно най-вероятният сценарий, ще окаже още по-голям натиск върху нея. Дори ако нейната армия продължи да си връща територии, за правителството в Киев разходите за войната и задоволяване на материалните нужди на гражданите само ще се увеличат. Това пише в свой анализ The New York Times.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com