Любомир Кючуков: Натрупването на инциденти с българи в Македония изглежда като тенденция

4304
Любомир Кючуков: Натрупването на инциденти с българи в Македония изглежда като тенденция
Снимка: Actualno.com

Натрупването на инциденти, свързани с клубовете на българската общност в Република Северна Македония, дава усещането за тенденция, затова побоят над секретаря на един от клубовете -„Цар Борис Трети” в Охрид Християн Пендиков бе посрещнат негативно в България и отново възбуди страстите. Това каза в интервю за телевизия Сител дипломатът Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи на България 2005-2009 година, предаде 24 часа.

Кючуков определи случаят като „криминален акт, част от политическия контекст на отношенията между двете страни”, но според него и двете правителства са реагирали достатъчно отговорно и посещението на министърът на външните работи на Северна Македония в България, за да посетят заедно с българския си колега Николай Милков в болницата Пендиков е жест, който е доказателство за това.

Любомир Кючуков в "Отговорите": Думата на годината беше "война" (ВИДЕО)

Каква беше годината в международен план? Спор няма, че войната в Украйна е събитието, което се отрази на всичко, случващо се по света п...

На въпрос, който от вчера се коментира в медиите в Северна Македония, свързан с това кой е дал разрешение Пендиков да бъде лекуван в България, Кючуков отговори, че такива действия се съгласуват и транспортирането на пострадалият при побоя Християн Пендиков да се лекува в България е свалило част от допълнителното напрежение, "но е неприятно, че той продължава да получава заплахи през интернет".

ОЩЕ: Правителственият "Фалкон" с Християн Пендиков кацна на летище "София", приемат го за лечение във ВМА (СНИМКИ)

„Този инцидент не е първият случай и това натрупване доведе и до по-емоционалната реакция. Тези проблеми в България бяха започнали да се успокояват, което в момента пак се обърна в обратна посока”, посочи Кючуков.

На въпрос, свързан с напрежението, което в Северна Македония се създаде около присъствието и част от изказванията на евродепутатът и съпредседател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на честванията на Мара Бунева в Скопие, Кючуков заяви, че България призна първа независимостта на Република Македония и този въпрос никога не е поставян на преразглеждане, но случващото се около честванията и на Мара Бунева и на Гоце Делчев „е ясен пример как нещо, което може да ни обединява, се използва за трупане на напрежение”.

Експерт: Без обвързващ документ със Северна Македония не можем да вървим напред

Въпросът между България и Република Северна Македония за присъединяването на съседката ни в ЕС може да бъде решен единствено и само чре...

ОЩЕ: Българите в РС Македония към властите: Мълчанието ви означава, че приемате ежедневните нападения

„Съвместното отдаване на почит на такива личности трябва да е от онези инструменти, които създават позитивна нагласа в двете общества и това беше нормална практика до преди няколко години. Аз самият съм го правил с моя македонски колега и пътят е именно в съвместно честване на такива личности”, посочи Кючуков.

Предстоящото отбелязване на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари вече създава напрежение в Северна Македония. След като от Фондация „Македония” обявиха на фейсбук страницата си, че от България ще дойдат автобуси с хора, които да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, който се намира в двора на църквата „Свети Спас” в Скопие, медиите в Северна Македония разпространиха поста във фейсбук профила на Александър Пандов от ВМРО-ДПМНЕ, в който пише, че той и Патриотичният институт на ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат там „от ранни зори, защото Гоце е Македония и Македония е Гоце!" "Уважавайте Гоце като македонец, роден в Македония и нищо друго!", написа Пандов, цитиран от БТА.

През 2022 г., група младежи скъса трикольора от летните на венците, които българската делегация, водена от тогавашния министър на външните работи Теодора Генчовска положи на гроба на Гоце Делчев, малко, след като делегацията си тръгна от църквата "Св.Спас" в Скопие.

Любомир Кючуков: Нека не бъдем в позицията на „недоволните мърморковци“ в ЕС

„Дебатът за бъдещето на Европейския съюз е абсолютно необходим“, каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Инст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...